Αποστόλου: Έρχεται net-metering και για τους αγρότες.

Από το βήμα του του Συνεδρίου της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί σχετικό μέτρο για την εφαρμογή του net-metering για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα στην παραγωγή. Στον τομέα αυτό Ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή το κόστος αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.»
Με το net metering θα μπορεί ο αγρότης να παράγει το δικό του ρεύμα με φωτοβολταϊκά για την εκμετάλευσή του.
Όταν παράγεται περισσότερο ρεύμα από αυτό που χρησιμοποιείται αυτό μπορεί να μετρηθεί και να αποθηκευτεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια για παραγωγή μπορεί να γίνει χρήση του αποθηκευμένου ρεύματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αγοράζει το ρεύμα, απλά το μετράει και το αποθηκεύει. Έτσι, η αυτοπαραγωγή με net metering δεν απαιτεί την εγκατάσταση μπαταριών. Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται, “αποθηκεύεται” ως πίστωση για έως και έναν χρόνο. Μετά το πέρας του χρόνου το πλεονάζων ποσό ενέργειας παραγράφεται. Για αυτόν τον λόγο μία εγκατάσταση συμφέρει να παράγει περίπου όσο καταναλώνεται στην διάρκεια ενός έτους.
Για περισσότερες γενικές πληροφορίες και διευκρινήσεις για το net metering μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό έντυπο του ΔΕΔΔΗΕ .
Να σημειωθεί ότι το net metering αναμένεται να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και στα σχέδια βελτίωσης.
Η Ένωση Μεσολογγίου θα σταθεί δίπλα στον αγρότη, παρέχοντάς του ολοκληρωμένες λύσεις net-metering αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια μελέτης, χρηματοδότησης, αδειοδότησης εγκατάστασης και συντήρησης.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================