Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χ. Κέλλας, για τα θέµατα της αρµοδιότητάς µας, σας πληροφορούµε τα εξής, αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου: Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της πρόσκλησης της Δράσης 4.1.2 του Μέτρου 4 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι η παράδοση σε παραγωγική λειτουργία του υποσυστήµατος υποβολής αιτήσεων στο Πληροφορικό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Το θεσµικό πλαίσιο της δράσης είναι ήδη έτοιµο από τις 25-09-2020 (ΦΕΚ 4377 Β’).

Επισηµαίνεται ότι η υλοποίηση της εφαρµογής καθυστέρησε λόγω των περιορισµένων ανθρώπινων πόρων που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη των πληροφορικών υποσυστηµάτων στο ΠΣΚΕ.

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της ΜΟ∆ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των υποσυστηµάτων του ΠΣΚΕ, το υποσύστηµα παραδόθηκε για δοκιµές στο τέλος Μαρτίου, ενώ ο εκτιµώµενος χρόνος έναρξης υποβολής αιτήσεων τοποθετείται περί τα µέσα Μαϊου.

 

Η ερώτηση Κέλλα

Στην ερώτησή του προς το ΥπΑΑΤ ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι, στο ΦΕΚ 4377 Β’/5-10-2020 προκηρύχθηκε το Μέτρο 4.1.2, που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, με στόχους την μείωση της ποσότητας υδάτων που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα, την αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία, τη βελτίωση της διαχείρισης του ύδατος και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Χιλιάδες αγρότες έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, έχουν συνάψει συμφωνίες με τους προμηθευτές. Αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ούτε η πρόσκληση, ούτε η εφαρμογή στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Και ερωτούσε ο κ. Κέλλας: Δεδομένου ότι το πρόγραμμα βασίζεται στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2020, που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μέτρου και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να τρέξει το Μέτρο και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας.

Δείτε όλη την απάντηση Οικονόμου πατώντας εδώ

 

πηγή: agrotypos.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Εντός του έτους η Νέα πρόσκληση για τα Βιολογικά

Εντός του έτους η Νέα πρόσκληση του Μέτρου 11 ”Βιολογικές Καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020 σύμφωνα …

==============================================