Ενδυναμώνεται η αγροτική έρευνα στην Αιτωλοακαρνανία

Την ανάληψη κοινών δράσεων για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα συμφώνησαν το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση», υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Βασικοί στόχοι της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η υλοποίηση – αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων δημόσιας ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και η συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Οι δύο φορείς θα συνεργάζονται για την παροχή επιστημονικών συμβουλών από το πανεπιστήμιο στους τομείς της γεωργικής τεχνολογίας, της εκπαίδευσης των αγροτών σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές, της παραγωγής βιοαερίου στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας, της τυποποίησης και της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων – ημερίδων ενημέρωσης των στελεχών του πρωτογενούς τομέα σε επίκαιρα θέματα ενδιαφέροντός τους, όπως διαχείρισης γης, ζωικού κεφαλαίου, τυποποίησης, δασικών υλών, αλιείας. Τα σεμινάρια θα υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και του Πανεπιστημίου και θα υποστηρίζονται από κοινού από μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου και στελέχη της Ένωσης.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Ένωση», Κωνσταντίνος Υφαντής, για την καλύτερη υλοποίηση των στόχων του μνημονίου δημιουργείται «Γραφείο Διασύνδεσης-Ενημέρωσης του Αγρότη».

«Η λειτουργία του γραφείου θα υποστηρίζεται από το πανεπιστήμιο, μέσω φοιτητών πρακτικής άσκησης και θα εποπτεύεται από ειδικό γεωπόνο της Ένωσης», ανέφερε ο κ. Υφαντής και πρόσθεσε: «Η ‘‘Ένωση’’ παραχώρησε την υλικοτεχνική υποδομή του εδαφολογικού εργαστηρίου της στο Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής Μεσολογγίου, με σκοπό την άμεση αξιοποίησή του από το πανεπιστήμιο για την κάλυψη των άμεσων εκπαιδευτικών αναγκών του και για την υποστήριξη της Αγροτικής Έρευνας. Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής είναι η εξυπηρέτηση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, παρέχοντας πιστοποιημένες αναλύσεις (εδάφους, φύλλων κ.ο.κ.) και επιστημονική τεχνογνωσία».

Να σημειωθεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία υποστηρίζει δυναμικά την περαιτέρω ενδυνάμωση του τμήματος και τη γενικότερη παρουσία του πανεπιστημίου στην πόλη, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. «Ευελπιστούμε στον εναγκαλισμό και στην υποστήριξη της προσπάθειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής.

 

 

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ενημέρωση για την Συνδεδεμένη Ενίσχυση για τον Αραβόσιτο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου Ναυπακτίας Η Ένωση ενημερώνει τους παραγωγούς που έχουν αιτηθεί στην αίτηση …

==============================================