Συνάντηση Εργασίας Αραχωβίτη, Παππά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Σχετικό Δελτίο Τύπου:

Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο στρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει η χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα στο ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Κατά την συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επεσήμανε επίσης το πόσο σημαντικό είναι για την χώρα το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, τονίζοντας την διαφορετικότητα στη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλα Κράτη-Μέλη αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η γεωργία για τον κόσμο της υπαίθρου και την ελληνική οικονομία. Επιπλέον διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ ζητώντας αφενός περεταίρω απλοποίηση για τους γεωργούς και την διοίκηση αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την χώρα η προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων ως εργαλείο στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων στην διεθνή αγορά και ζήτησε την αποφασιστική συμβολή της Επιτροπής σε όλες τις συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης τόνισε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.
Τέλος υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για μια γεωργία σύγχρονη, ποιοτική και πρωτοπόρο όπου η ψηφιακή εποχή θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Παππάς μίλησε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης με την συνεργασία των δύο Υπουργείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με δημόσιες υποδομές και στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσα από ολοκληρωμένο φάσμα αναλυτικών δεδομένων και γεωργικών συμβουλών προς τους γεωργούς μας. Ζήτησε δε κατά την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος την συμβολή της Ε.Επιτροπής.

Ο κ. Hogan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ τονίζοντας ότι για να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι με τον νέο τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ θα μειωθεί το διοικητικό άχθος για γεωργούς και διοίκηση.
Σε ότι αφορά στις διεθνείς συμφωνίες επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς προστασία της Φέτας και ότι σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με Βιετνάμ, Ιαπωνία, Μεξικό έγινε πολύ καλή δουλειά. Αναφέρθηκε στη σημασία αξιοποίησης των προγραμμάτων προώθησης για τα ελληνικά προϊόντα ενώ για την ψηφιακή γεωργία δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η κυβέρνηση την έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και εκδήλωσε την προθυμία της Επιτροπής να συζητήσει τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Η επίσκεψη του Phil Hogan στην Αθήνα συνεχίστηκε με συμμετοχή σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αναγόρευσή του, ως Επίτιμου Διδάκτορα.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Hogan και των Υπουργών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε:
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Υπουργείο μας. Έχουμε τη χαρά μαζί με τον συνάδερφο, το Νίκο τον Παππά να φιλοξενούμε τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια ώρα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και, με τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για την ψηφιακή γεωργία που η χώρα μας αναλαμβάνει ένα ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αναλύσαμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά ώστε η τελική διαμόρφωση των κανονισμών να είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Phil Hogan, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, υπογράμμισε:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο Υπουργούς που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την απλοποίηση, για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και για την κατάλληλη χρήση των οικονομικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για τη γεωργία. Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, η οποία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού. Βεβαίως εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, οι οποίοι έχουν εκμεταλλεύσεις κυρίως μικρές και μεσαίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ποιοτικά προϊόντα, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές στις παγκόσμιες αγορές αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι μια πολιτική 60 ετών και είναι η πιο πετυχημένη πολιτική της Ε.Ε η οποία είναι και πλήρως Κοινή μεταξύ των Κρατών-Μελών. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους γεωργούς αλλά και τους παραγωγούς εν γένει να παράγουν αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας και οι οποίες αποτελούν, αν θέλετε, ζηλευτά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια προώθησης προϊόντων όπως παραδείγματος χάρη για τη φέτα. Έχουμε πράγματι στηρίξει πάρα πολύ την ελληνική φέτα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. 
Μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ΄έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα. 
Έχω συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2014 και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας, και αναφέρομαι σε αυτό το σημείο σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Άρα λοιπόν αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από αυτή την προστασία. 
Μιλήσαμε επίσης για την ψηφιοποίηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στον τομέα της γεωργίας.
Στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα έχουμε νέα προγράμματα για την ψηφιοποίηση. Επίσης η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. 
Οι Υπουργοί επίσης μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων, έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις. 
Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τους δυο Υπουργούς τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Νίκο Παππά, για την πρόσκληση να έρθω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ήθελα να πω ότι προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί όχι μόνο η ελληνική γεωργία αλλά να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η γεωργία στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σημείωσε σχετικά:
«Θα ήθελα, ξεκινώντας να ευχαριστήσω τον Σταύρο Αραχωβίτη, για την εντατική δουλειά που έκαναν από κοινού οι ομάδες μας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να συζητήσουμε ένα έργο ώριμο, που αφορά τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με τον Επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για τα καλά του λόγια και να υπογραμμίσω ότι όπως εργαστήκαμε για την ωρίμανση της πρώτης φάσης του έργου, της ανάπτυξης μιας δημόσιας υποδομής, η οποία θα διαμορφώσει δημόσια δεδομένα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρές καλλιέργειες στις αξιοποίηση συμβουλών, έτσι θα δουλέψουμε από κοινού με το Σταύρο αλλά και την Επιτροπή για τη δεύτερη φάση του έργου που θα αφορά ακριβώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες στην υπηρεσία των απλών ανθρώπων. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι και νομίζω ότι τα σταθερά βήματα προς το μέλλον μπορούμε από κοινού να τα συνεχίσουμε.»

πηγή: ΥΠΑΑΤ

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================