Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των κτηνοτρόφων αλλά και γεωργών και εργατών γης προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Εκτός από την προσκόμιση της βεβαίωσης κίνησης (τύπου Α) από τους αγρότες, απαιτείται σε περίπτωση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας και η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση.

Η βεβαίωση κίνησης μπορεί να γίνει με δυο τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET, οπότε η βεβαίωση που προκύπτει ισχύει για 14 ημέρες. Ο δεύτερος τρόπος, είναι να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου (τύπου Α) με υπογραφή από τον εργοδότη ή τον αυτοαπασχολούμενο, η οποία έχει πάγια ισχύ.
Η βεβαίωση κίνησης πρέπει να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Όμως η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπορεί να γίνει για εργάτες με εργόσημο και στο ΦΕΚ δεν γίνεται κάποια αναφορά σε αυτούς τους εργάτες. Οι εργάτες γης που απασχολούνται με εργόσημο μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση τύπου Α. Αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσουν περισσότερο σαφείς οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις αυτών των εργατών και αν αρκεί η χρήση βεβαίωσης από τους εργοδότες αγρότες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχετικά με την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο.

 

πηγή:agrotypos.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Κανονικά οι Αγροτικές δραστηριότητες κατά την περίοδο του Lockdown

Κανονικά θα συνεχιστούν οι Αγροτικές δραστηριότητες κατά την περίοδο του Lockdown για τον περιορισμό της …

==============================================