Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Δελτίο Νο3

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών εξέδωσε στις 04/09/2018 (Δελτίο Νο3) το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Ψευδόκκοκος

Ο ψευδόκοκκος γεννά τα αυγά του πάνω στους καρπούς, στα φύλλα και τα κλαδιά του δέντρου. Αφού εκκολαφθούν, οι προνύμφες είναι έρπουσες και μετακινούνται πάνω στο δέντρο σε κοντινές αποστάσεις ώστε να βρουν την κατάλληλη θέση για να τραφούν με τους χυμούς του δέντρου. Ο εντοπισμός τους πάνω στα δέντρα και η ταυτοποίησή τους είναι εύκολη υπόθεση λόγω της βαμβακάδας που καλύπτει τα κλαδιά και τα φύλλα, αλλά και λόγω των μελιτωδών αποχωρημάτων τους, που κολλάνε πάνω σε φύλλα και καρπούς και παίρνουν ένα σκοτεινό χρωματισμό υποβαθμίζοντας παράλληλα την εμπορική αξία των φρούτων.

  • Χημική καταπολέμηση σύμφωνα με τις λίστες σκευασμάτων που έχουν αναρτηθεί σε παλαιότερο δελτίο μας (29.05.18).

ΨΩΡΕΣ (Κόκκινη Ψ.-Μαύρη Ψ.-Λευκή Ψ.-Μυτιλόμορφη Ψ.-Παρλατόρια):

Κόκκινη Ψώρα

Τα ποσοστά προσβολών από διάφορα είδη παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και το αγροτεμάχιο. Να γίνεται επιμελής έλεγχος του οπωρώνα και άμεση (κατά προτίμηση) συνδυασμένη καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών όπου διαπιστώνονται προσβολές. Συνιστάται καλό λούσιμο των καρπών. Επανάληψη ψεκασμού μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

  • Χημική καταπολέμηση σύμφωνα με τις εγκρίσεις (συμβουλευτείτε τις λίστες σκευασμάτων)
  • Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ: Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Απαιτείται προσεκτικός και συστηματικός έλεγχος της καλλιέργειας (κυρίως λεμονιές). Σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν. Στους καρπούς των εσπεριδοειδών παρατηρούνται σκουρόχρωμες κηλίδες, οι οποίες επεκτείνονται και καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα της επιφάνειας. Με αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση της εμπορικής τους αξίας.

Όπου διαπιστώνεται έντονη προσβολή να γίνεται χημική καταπολέμηση – σύμφωνα με τις λίστες σκευασμάτων.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ:

Μύγα Μεσογείου

Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους κάτω απ’ την επιδερμίδα του καρπού (πορτοκάλια-μανταρίνια) το φθινόπωρο, όταν αρχίζει ν’ αλλάζει το χρώμα των καρπών. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών κι όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους εξέρχονται και πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν. Κάτω από το σημείο του νύγματος ο καρπός σαπίζει. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και μπορεί να παρατηρηθεί έντονη καρπόπτωση.

  • Εφαρμογή μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων (σύμφωνα με τις λίστες σκευασμάτων που έχουν αναρτηθεί σε παλαιότερο δελτίο μας (29.05.18).
  • Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών. Για εφαρμογή και στη βιολογική γεωργία, κατά περίπτωση (μανταρίνια) μπορεί να εφαρμοστεί και ο beauveria bassiana.

Παγίδευση εχθρού γίνεται και με Υδρολυμένες πρωτείνες. Επίσης, από το στάδιο ανάπτυξης των καρπών μέχρι τη συγκομιδή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ετοιμόχρηστη παγίδα προσέλκυσης & θανάτωσης εμποτισμένη με πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο.

ΚΑΠΝΙΑ:

Στα δενδροκομεία ορισμένων περιοχών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με προσβολές από αλευρώδεις που έχουν δημιουργήσει την μυκητολογική προσβολή της καπνιάς (μαυρίλα).

  • Στα δενδροκομεία που διαπιστώνεται το πρόβλημα συνιστάται να γίνουν ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα σκευάσματα (σύμφωνα με τις λίστες).

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ – ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ:

Είναι αρκετά δραστήρια έντομα. Μεταφέρονται με τον άνεμο σε γειτονικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα δένδρα. Τα ακμαία εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους καρπούς.

  • Σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα συνιστάται να εφαρμόζεται κλάδεμα που συντελεί στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων ενώ στη συνέχεια να ακολουθήσουν ψεκασμοί με κατάλληλα εντομοκτόνα.
  • Για να προστατευτεί το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki, συστήνονται χημικές εφαρμογές (σύμφωνα με τις λίστες) μόνο σε δενδροκομεία όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές.

ΜΑΥΡΟΣ ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ: Ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό του !!

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus) κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008 σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών και το 2016 στην Ελλάδα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας σε καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Έχει κύριους ξενιστές τα εσπεριδοειδή αλλά και το αμπέλι, την αχλαδιά, τον λωτό και άλλα είδη καλλιεργούμενων (αβοκάντο, ροδιά, κυδωνιά) και καλλωπιστικών φυτών (είδη τριανταφυλλιάς)

Σε έντονες προσβολές το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα άτομα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι ο σχηματισμός κηλίδων μελιτωμάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.

Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες και να έχει από 3 έως πάνω από 6 επικαλυπτόμενες γενιές ανά έτος.

Το είδος Aleurocanthus spiniferus αποτελεί οργανισμό καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων. Μακροσκοπικοί έλεγχοι μπορεί να πραγματοποιούνται όλο το έτος και κυρίως κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σημεία εμπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων να γίνεται άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Συμβουλευτείτε τον Γεωπόνο σας πριν την απόφαση εφαρμογής σκευασμάτων.
  • Διαβάζετε και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
  • Τηρείτε αρχείο συνταγογράφησης και επεμβάσεων.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================