Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, μέχρι 17/9/2018, έθεσε το ΥπΑΑΤ το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων». Με το σχέδιο νόμου, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, β) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έκδοση οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία. Οι έλεγχοι όμως που θα ακολουθούν θα φέρουν βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που «παρανομούν» οι κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που διαπιστώνεται παράβαση (ανεπιτήρητα ζώα, όχι καλή ευζωία κ.α.), μετά από έλεγχο των αρμόδιων αρχών του ΥπΑΑΤ, θα επιβάλλονται σε βάρος του κτηνοτρόφου οι παρακάτω κυρώσεις:
α) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας ή διατήρησης. Στην περίπτωση οριστικής ανάκλησης παρέχεται η αναγκαία κατά περίπτωση χρονική προθεσμία για την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου,
β) διοικητικό πρόστιμο το ύψος του οποίου κυμαίνεται από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.
Επίσης, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) θα είναι το μόνο σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια Υπηρεσία.
Ακόμη ως αρχές ελέγχου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ορίζονται τα κατά τόπους τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου και τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων.
Στις περιπτώσεις που επιβληθεί η κύρωση της διακοπής της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, στη σχετική απόφαση αναστολής της άδειας τίθεται ορισμένη προθεσμία απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που τυχόν υπάρχει σε αυτή.
Η προθεσμία για την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται μέχρι τρεις (3) μήνες με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα (1) μήνα επιπλέον σε περιπτώσεις εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Η απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται εντός της ορισθείσας προθεσμίας με την αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης (κτηνοτρόφου).
Ακόμη στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εξήντα (60) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα , τριακόσια εξήντα (360) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και οκτακόσια (800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή. Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου (χωρίς ενώτια) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εκατό (100) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και πεντακόσια (500) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, τρακόσια (300) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση Περιφερειάρχη.
Διαβάστε το σχέδιο νόμου και συμμετέχετε στη διαβούλευση
πηγή: agrotypos.gr