Τελευταία Νέα

Π.Ε. Ηλείας: Δελτίο Τύπου για την Βαμβακοκαλλιέργεια

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια του Βαμβακιού (Δελτίο Νο1) εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για την ενημέρωση των Βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε. Ηλείας.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Στόχοι

 1. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
 2. Η ενημέρωση αφορά στο χρονικό διάστημα από το στάδιο εμφάνισης των χτενιών μέχρι την ανθοφορία και την οργάνωση της αυτοάμυνας των βαμβακοφυτειών.
 3. Ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να παρακολουθεί τακτικά, τη βαμβακοκαλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

Διαπιστώσεις

 1. Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο πριν την έναρξη του σχηματισμού των χτενιών ή στάδιο των χτενιών.
 2. Διαπιστώθηκε η παρουσία αλευρώδη, τζιτζικιών και αφίδων, χωρίς φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Διαπιστώθηκε η παρουσία και η δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων.
 3. Δεν παρουσιάζουν όλες οι βαμβακοκαλλιέργειες καλή βλαστική ανάπτυξη, γιατί κάποιες επηρεάστηκαν από τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο10ήμερο.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 1. Συστήνεται η παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών να γίνεται διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου, για να υπάρχει σαφή εικόνα πιθανής προσβολής.
 2. Στην παρούσα βλαστική περίοδο, η εγκατάσταση και η διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, καθώς και των άλλων εχθρών του βαμβακιού.
 3. Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη γιατί οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την οψίμιση της καλλιέργειας. Βαμβακοκαλλιέργειες που εμφανίζουν πλούσια βλάστηση, συνιστάται εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης (mepiquat chloride 5 SL) στις συνιστώμενες δόσεις, για την ωρίμανση των φυτικών ιστών.
 4. Στην πρώτη βλαστική περίοδο του βαμβακιού, τα έντομα που προσβάλλουν το νεαρό βαμβάκι είναι κυρίως: θρίπες, αφίδες, τετράνυχος, λύγκος, αλευρώδης, τζιτζικάκια, που προκαλούν συστροφές των φύλλων, κατσάρωμα, σχισίματα, φυλλόπτωση κ.α..

Επεμβαίνουμε μόνο στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια, τα οποία είναι τα παρακάτω:

 • Τετράνυχος: μέχρι την εμφάνιση των χτενιών, όταν οι πληθυσμοί του τετράνυχου είναι υψηλοί και προκαλείται φυλλόπτωση.
 • Θρίπας: μέχρι την εμφάνιση των χτενιών, 1-2 άτομα ανά φυτό με μόνιμα φύλλα σε δείγμα 20-40 φυτών, σε ανεπτυγμένα φύλλα δεν συνιστάται επέμβαση.
 • Αφίδες: όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 συνεχείς μέρες και όταν διαπιστωθούν 25 άτομα κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων. Αλευρώδης: 200 άτομα αλευρώδη κ.μ.ο. ανά 100 φύλλα, σε όλα τα βλαστικά στάδια. Χρειάζεται προσοχή, γιατί την προηγούμενη χρονιά αναπτύχθηκαν υψηλοί πληθυσμοί σε κάποιες καλλιέργειες.
 • Λύγκος: 5 άτομα λύγκου κ.μ.ο. ανά 100 φυτά, σε όλα τα βλαστικά στάδια.
 • Σποντόπτερα: από τα χτένια και μετά, 1 προνύμφη κ.μ.ο. ανά 100 φυτά.
 • Τζιτζικάκια: 3-4 άτομα κ.μ.ο. ανά φύλλο, σε δείγμα 50 ώριμων φύλλων, σε όλα τα βλαστικά στάδια.

Για το πράσινο σκουλήκι: Στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας, συνιστάται να προβαίνουμε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 6 έως 8 νεαρές προνύμφες σε 100 φυτά τυχαία επιλεγμένα ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής. Οι προνύμφες να είναι μέχρι ένα (1) εκατοστό (1ου και 2ου σταδίου).

Για το ρόδινο σκουλήκι: Στο στάδιο της ανθοφορίας, συνιστάται να προβαίνουμε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (μορφής ροζέτας), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

 1. Δεν συνιστάται ψεκασμός αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό. Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια γεωργικά φάρμακα και τηρείτε τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους.
 2. Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση των μελισσοκόμων και γενικότερα του κοινού, πριν την εφαρμογή του ψεκασμού. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, να ψεκάζετε απογευματινές ώρες και κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================