Μέχρι και 50% μπορεί να αυξάνεται η αξία των δικαιωμάτων Νέων Αγροτών με απόφαση του προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο

Με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορεί να αυξηθεί η αξία των δικαιωμάτων στους Νέους Γεωργούς κάθε έτος, όπως αναφέρει σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης θα υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 25% μέχρι και 50% (από 25% που ήταν μέχρι σήμερα) της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο παραγωγός.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στην αξία των δικαιωμάτων γεωργών νέας ηλικίας (μέχρι 40 ετών) στην υπουργική απόφαση με τις εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων, είναι οι εξής:

Αλλαγή στην παράγραφο 1 του άρθρου 30
Η παράγραφος που ανέφερε ότι «Η ενίσχυση για νέους γεωργούς χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης από το γεωργό, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη. Η περίοδος αυτή μειώνεται κατά τον αριθμό των ετών που μεσολάβησαν μεταξύ της δημιουργίας της εκμετάλλευσης και της πρώτης υποβολής της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας».

Αντικαταστάθηκε από την ακόλουθη παράγραφο: «Η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης από το γεωργό, για περίοδο πέντε ετών, αρχής γενομένης από την πρώτη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω υποβολή πραγματοποιείται εντός πέντε ετών από τη σύσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 31 της παρούσας. Το εν λόγω χρονικό διάστημα των πέντε ετών εφαρμόζεται επίσης για τους γεωργούς που λαμβάνουν ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας όσον αφορά απαιτήσεις πριν από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018».

Αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 30
Η παράγραφος που ανέφερε ότι «το ύψος της ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας έβγαινε κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με αριθμητική τιμή που αντιστοιχεί στο 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός».

Αντικαθίσταται με την τροποποίηση που έγινε ως εξής: «το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25% και 50% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός. Ο εν λόγω συντελεστής ετησίως καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

πηγή: agrotypos.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================