Νεοεισερχόμενοι: Υποχρεωτική η τήρηση λογιστικών βιβλίων

νεοι αγρότες

Διευκρινήσεις σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης ΜΑΑΕ σε νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα και την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων εξέδωσε το Τμήμα υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

όπως διευκρινίζεται, για να χαρακτηριστεί κάποιος ως νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, εκτός από αυτό του κριτηρίου του εισοδήματος και εκτός της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), έως δύο χρόνια από την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας, αρκεί να υποβάλλει Υ.Δ του ν. 1599/1986 (A΄ 75), όπως ορίζεται στις προαναφερθείσες διατάξεις. Επομένως και ο νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, υπόκειται στην υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων.

Συγκεκριμένα:

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

α) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1, περ. α) και

β) του άρθρου 2 του ν. 3874/2010, (Α΄151), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως επαγγελματίας αγρότης, μεταξύ αυτών και η υποπερίπτωση αε) «τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

β) Επίσης με τις διατάξεις της παρ.5, περ. α) και β) του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω νόμου, για να χαρακτηριστεί κάποιος ως νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, εκτός από αυτό του κριτηρίου του εισοδήματος και εκτός της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), έως δύο χρόνια από την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας, αρκεί να υποβάλλει Υ.Δ του ν. 1599/1986 (A΄ 75), όπως ορίζεται στις προαναφερθείσες διατάξεις. Επομένως και ο νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, υπόκειται στην υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων.

γ) Περαιτέρω με το 1289/70109/28-06-2017 ΑΔΑ: ΩΛΔΞ4653ΠΓ-ΓΔ9 έγγραφο της υπηρεσίας μας, δίδονται διευκρινήσεις σχετικά με την υποχρέωση της τήρησης των λογιστικών βιβλίων.

Εκ των παραπάνω διαλαμβανομένων για να χαρακτηρισθεί κάποιος νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, επομένως και της τήρησης λογιστικών βιβλίων σύμφωνα με το1289/70109/28-06-2017 έγγραφο μας, εκτός της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και του κριτηρίου του εισοδήματος.

δ) Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι έως την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2017 για την χορήγηση βεβαίωσης στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, θα λαμβάνεται υπόψη η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, (δήλωση ΟΣΔΕ) του έτους 2017 με τα φορολογικά στοιχεία του 2016 και με την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2017 θα λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΟΣΔΕ 2017 ή ΟΣΔΕ 2018 εάν υποβάλλεται για πρώτη φορά. Σε εξαιρετικές και επείγουσες μόνο περιπτώσεις, (περιπτώσεις φορολογικών εκκρεμοτήτων, μεταβιβάσεις, διαθήκες, κτλ) και εφόσον κατατίθεται δήλωση ΟΣΔΕ για πρώτη φορά, δύναται να λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ 2018 με φορολογικά στοιχεία του 2016 για το διάστημα έως την έναρξη των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2017.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================