Με εφαρμοστική εγκύκλιο, που «ετοιμάζουν» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, σκοπεύουν οι αρμόδιοι να προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής αποπληρωμής των νωπών αγροτικών προϊόντων, το αργότερο σε 60 ημέρες, από την έκδοση του τιμολογίου, το οποίο έως σήμερα παραμένει ανεφάρμοστο. Πρόκειται για το νόμο 4492/2017, που ψήφισε η ελληνική Βουλή, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», στις 18 Οκτωβρίου 2017. Αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα μη εφαρμογής του νόμου είναι να μην έχουν εκλείψει από την αγορά τα φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές των αγροτών από τους εμπόρους, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εκείνες δικλείδες, που θα διασφαλίζουν τον παραγωγό.
Σημειωτέον ότι το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με το μέτρο έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι αγρότες, ακόμη κι αν καθυστερούν οι έμποροι να τους πληρώσουν, πολλές φορές αποφεύγουν να τους καταγγείλουν, καθώς φοβούνται ότι οι έμποροι μετά δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα τους.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο νόμος 4492/2017 εισάγει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στη συσκευασία του γάλακτος και την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές των σημείων λιανικής πώλησης (που και αυτή παραμένει ανεφάρμοστη).
Στον ορισμό του εμπόρου που οφείλει να εξοφλήσει το αργότερο εντός διμήνου τον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων, περιλαμβάνεται «κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που αγοράζει, µεταποιεί ή διαµεσολαβεί στην αγορά, µε σκοπό τη χονδρική ή τη λιανική πώληση νωπών και ευαλλοίωτων εγχώριων αγροτικών προϊόντων και έχει υποχρέωση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».
Παράλληλα, στα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, το παστεριωμένο γάλα, η φέτα, τα τυριά, το γιαούρτι και τα αλλαντικά.
Πάντως κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία. Υπάρχει θέμα με όσα ισχύουν στην κοινοτική νομοθεσία, αφού στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται όλη η εφοδιαστική αλυσίδα (όπως λέει η ΕΕ) αλλά μόνο ο πρώτος αγοραστής.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αναγραφή των εμπόρων στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων (ήταν να έχει γίνει μέχρι τις 29/1/2018 αλλά έχει πάρει σιωπηρή παράταση).
Επίσης υπάρχει θέμα για το αν οι συνεταιρισμοί που αγοράζουν προϊόντα από μη μέλη τους είναι υποχρεωμένα να γραφτούν στο Μητρώο.
Πρόβλημα υπάρχει και με τους εξαγωγείς γιατί δεν είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ημερομηνία πληρωμής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ σε κάποιες χώρες της ΕΕ να μην εξοφλούν τους εξαγωγείς μέσα σε 60 ημέρες και έτσι δεν μπορεί να πληρώσει με την σειρά του ο Έλληνας εξαγωγέας τους παραγωγούς.
Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κατατεθεί σχετική Οδηγία στην ΕΕ που θα αναφέρεται στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αποπληρωμής των νωπών αγροτικών προϊόντων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή την Οδηγία και αυτό θα πρέπει να είχε προβλεφτεί στη σχετική νομοθεσία.
πηγή: agrotypos.gr