Στο 1 ευρώ το κιλό σκαρφάλωσε η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής

Στο 1 ευρώ το κιλό σκαρφάλωσε η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής για την κατηγορία των 110 τεμαχίων, ενώ οι συνθήκες ανταγωνισμού, που διαμορφώνονται στην αγορά τις τελευταίες ώρες, της επιτρέπουν να «κοιτάζει» ακόμη παραπάνω.

Κινητήριος δύναμη στην ανοδική πορεία της τιμής του προϊόντος είναι το γεγονός ότι οι χοντρές ελιές φέτος είναι είδος προς εξαφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Χαλκιδική, παρότι η παραγωγή θα υπερβεί τους 120.000 τόνους η μεγάλη κατηγορία δεν θα αντιπροσωπεύει πάνω από 10%-15% της προσδοκώμενης σοδειάς.

Η διαφαινόμενη, λοιπόν, έλλειψη των ελιών που αποτελούν διαβατήριο για να πουληθούν κι οι μεσαίες και μικρότερες κατηγορίες, φαίνεται ότι έχει «πυροδοτήσει» μια διαδικασία ιδιότυπου πλειστηριασμού μεταξύ των εταιρειών μεταποίησης, ώστε να εξασφαλίσουν τις ποσότητες, που τους είναι αναγκαίες για να διαμορφώσουν το απαραίτητο «μείγμα».

Έτσι, ενώ η «αυλαία» είχε ανοίξει από την εταιρεία «Ιωαννίδης» με 0,90 ευρώ το κιλό στα 110 τεμάχια, με ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η Intercomm με 0,95 ευρώ το κιλό, για να έρθει στη συνέχεια η Olive Hellas την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και να ανεβάσει τον πήχη στο 1 ευρώ το κιλό, με αντίστοιχες προσαρμογές και στις μεσαίες κατηγορίες, τις οποίες πριμοδότησε ελαφρώς έναντι αυτών των ανταγωνιστών της.

Την κίνηση αυτή της Olive Hellas ακολούθησαν η ΔΕΑΣ και η Intercomm, ανακοινώνοντας επικαιροποιημένους τιμοκαταλόγους, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με 1 ευρώ στη μεγάλη κατηγορία και βελτίωση τιμών στις μεσαίες, ενώ τα χαρτιά της άνοιξε την ίδια ημέρα και η Sithonia Olives, προσαρμόζοντας τον τιμοκατάλογό της στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει η Κωνσταντόπουλος (Olymp), καθώς από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς είναι η μόνη μεταποιητική, που έως και αργά το βράδυ της Κυριακής τουλάχιστον, δεν είχε κάνει καμία νύξη για το φετινό της τιμοκατάλογο, όπως, βέβαια κι εάν υπάρξουν και νέες βελτιωμένες προσφορές από τους υπόλοιπους.

Η σημερινή μεταβολή του καιρού, εν τω μεταξύ, που από ό,τι φαίνεται θα οδηγήσει σε βροχοπτώσεις, αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των παραγωγών και μάλιστα με δύο τρόπους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι -εφόσον τελικώς βρέξει- δεν θα μπορούν να μπουν να συγκομίσουν, οπότε εκτιμάται πως αυτό θα πιέσει τους μεταποιητές και ίσως επιστρέψουν με υψηλότερη τιμή και ο δεύτερος με το ό,τι το νερό που θα πέσει θα δώσει όγκο και βάρος στην ελιά, αυξάνοντας το τονάζ -κάποιοι παραγωγοί εκτιμούν έως και 5%- και μεταφέροντας ένα μέρος της παραγωγής σε υψηλότερες κατηγορίες τεμαχισμού. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ή απλώς είναι ευσεβείς πόθους, θα φανεί σύντομα.

πηγή: agronews.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================