Αποστόλου: Ένταξη της πλειοψηφίας των επιλαχόντων Νέων Αγροτών και αυστηροί έλεγχοι ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων

 

”Στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Οι αγρότες που θα ενταχθούν με τις υπερδεσμεύσεις θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000. Επίσης στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κρήτης.

Στην ομιλία του ανέφερε επίσης τους στόχους της Κυβέρνησης για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, σημειώνοντας οτι ”υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων, παράνομων εισαγωγών, εναρμονισμένων πρακτικών σε κάθε κλάδο και τομέα. Για την υλοποίηση των μέτρων αυτών θα εφαρμοστούν μέτρα όπως, η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, η εγκατάσταση scanner στα τελωνεία και κυρίως η δημιουργία μιας αυτόνομα λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις πύλες εισόδου- εξόδου των προϊόντων (λιμάνια – τελωνεία – παράνομες αγορές)”.

Παρακάτω αναφέρονται οι στόχοι της Κυβέρνησης που ανέφερε ο Κος Αποστόλου στην ομιλία του

1.Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού
Για τους νέους αγρότες, (όπου οι προκαταβολές 70%, κατεβλήθησαν στους αρχικούς δικαιούχους).
Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Οι αγρότες που θα ενταχθούν με τις υπερδεσμεύσεις θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000. Επίσης στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες.

2.Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις παραγωγών – Ομάδες παραγωγών – ΚΟΙΝΣΕΠ.
Αναγνωρίζονται, στηρίζονται και χρηματοδοτούνται μέσω επιχειρησιακών σχεδίων, συνεταιρισμοί – ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που έχουν υπαρκτή υπόσταση και νομιμοποιείται από την δημοκρατική τους οργάνωση και λειτουργία.

3.Ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και Συγκροτημένη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής.

Μιλάμε για την εκπόνηση ενός Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας γεωργικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς, ώστε μαζί με εμπορικού χαρακτήρα επισημάνσεις να αποτελέσει διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.

4.Προχωρούμε στον έλεγχο και εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και στην προστασία του καταναλωτή.
Άρχισε χθες η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας. Η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο. Επίσης ρυθμίζονται με το ίδιο νομοσχέδιο και θέματα που αφορούν στις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές των αγροτών για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.
Υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων, παράνομων εισαγωγών, εναρμονισμένων πρακτικών σε κάθε κλάδο και τομέα.

Σ αυτά θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο:

  • Η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολόγιου
  • Η εγκατάσταση scanner στα τελωνεία.
  • Και κυρίως η δημιουργία μιας αυτόνομα λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις πύλες εισόδου- εξόδου των προϊόντων (λιμάνια – τελωνεία – παράνομες αγορές).

5.Ενισχύεται η εμπορία γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών και την διαχείριση των δικτύων διανομής.

Η λειτουργία εξειδικευμένου Τμήματος Προώθησης Εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι στις άμεσες στοχεύσεις της κυβέρνησης.

6.Προχωρούμε στην ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων διαφοροποίησης αγροτικής παραγωγής.

Έχουν προχωρήσει η ετοιμάζονται, μέτρα για σημαντικές επενδύσεις ικανού μεγέθους, όπως:

  • Στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά.
  • Την δημιουργία Θερμοκηπιακών μονάδων με ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα άνω των 500 χιλ. €

7.Τέλος σημαντικά θέματα βρίσκονται σε επεξεργασία όπως :

  • Η Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Κρασιού που έχουμε ήδη ανακοινώσει.
  • Οι διαδικασίες σύνδεσης του Τουρισμού με τον εγχώρια παραγόμενο αγροτικό προϊόν και τρόφιμο.
  • Τα ¨Κόκκινα¨ αγροτικά δάνεια
  • Το Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών
  • Καθώς και Λοιπά θέματα προγραμματισμού ,όπως ο σχεδιασμός εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης και η οργάνωση και θεσμοθέτηση Τράπεζας Ενδογενούς Γενετικού Υλικού.

Το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015, υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική στόχευση, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δις €.
Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του νέου ΠΑΑ περισσότερα από 3 δις € δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ήδη το μισό Πρόγραμμα.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η υλοποίηση του νέου Προγράμματος πραγματοποιείτε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37,4% των πόρων του ΠΑΑ.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================