Ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ για ποσά έως 10.000€

Την άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στους δικαιούχους, χωρίς έλεγχο για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Στόχος, όπως αναφέρεται η σχετική διάταξη, είναι η τόνωση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50.000 επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, μειώνοντας αισθητά το στοκ των εκκρεμών επιστροφών φόρων, που ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από την αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ θα ωφεληθούν χιλιάδες αγρότες, ενώ δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα για ποσά επιστροφών ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, οι δικαιούχοι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα έτος προκειμένου να εισπράξουν αυτά τα ποσά.

Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Και για τις επιστροφές αυτές πάντως, «δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται», με βάση κριτήρια επικινδυνότητας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τους επόμενους μήνες να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα «απόθεμα» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, όπως προβλέπεται στην συμφωνία που συνόδευε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Επίσης με την ΠΟΛ.1103/2017, η οποία δημοσιεύθηκε στις 21.7.2017, επιστρέφονται πλέον άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις, που:
– Από τη φύση της δραστηριότητάς τους δημιουργούν συστηματικά πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. (βλ. εξαγωγικές).
– Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα ή αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
– Πραγματοποιούν συναλλαγές, που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς Φ.Π.Α., το τελευταίο ημερολογιακό έτος

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. Δηλαδή, σωρευτικά:
– Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών – μετά τον έλεγχο – να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.
– Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις
– Να μη χαρακτηρίζονται – βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου – ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================