Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: Διανομή λιβαδικών μονάδων ανά Δήμο

Διανομή λιβαδικών μονάδων ανά Δήμο που θα μισθώνονται για μία 7ετία από τους κτηνοτρόφους, αναμένεται να φέρουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017, με θέμα την ΚΥΑ: «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.), στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)». Η παραχώρηση των λιβαδικών μονάδων στους κτηνοτρόφους θα γίνεται κατόπιν υπογραφής συμφωνητικού ορθής διαχείρισης, εξασφαλίζοντας βάση συγκεκριμένου και κοινά αποδεκτού πλαισίου, την αειφορική χρήση τους, αφού για οποιαδήποτε φθορά, αλλαγή του τοπίου και υποβάθμιση του οικοσυστήματος, με υπαιτιότητα του μισθωτή κτηνοτρόφου, εφαρμόζονται κατά περίπτωση οι ποινικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιβάλλονται επιπλέον κυρώσεις.

«Σήμερα είναι μία ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987, πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τέλος του 2019. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει εντατική δουλειά να πάει ο κάθε κτηνοτρόφος στον τόπο του, ελαχιστοποιώντας (όχι καταργώντας) τον εικονικό διαμοιρασμό βοσκοτόπων (τεχνική λύση). Ούτως ή άλλως, τα σχέδια βόσκησης δεν αποτελούν από μόνα τους λύση, καθώς το βάρος των μελετών και της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος βόσκησης θα πέσει στους Δήμους και στις Περιφέρειες οι οποίες πρέπει να κάνουν χρήση αυτού του εργαλείου».

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, οι περιφέρειες της χώρας μπορούν άμεσα, να προχωρήσουν σε προσκλήσεις προς τους μελετητές, ώστε να τους αναθέσουν την εκπόνηση των σχεδίων, με εξασφαλισμένα κονδύλια, που προέρχονται τόσο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όσο και από το 40% των ενοικίων που πληρώνουν για τους δημοτικούς βοσκότοπους ήδη οι κτηνοτρόφοι. Ο Αναπληρωτής υπουργός έκανε ακόμα γνωστό ότι για το 2017, το τίμημα ανέρχεται σε 0,40 ευρώ/στρέμμα το χρόνο για τις επιλέξιμες για ενίσχυση εκτάσεις και σε 0,15 ευρώ/στρέμμα το χρόνο για τις μη επιλέξιμες για ενίσχυση εκτάσεις.

Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εκτιμούν πως με την συγκεκριμένη ΚΥΑ, αλλά κυρίως με την ορθή εφαρμογή των προβλέψεών της, τίθενται επιτέλους οι απαραίτητες στέρεες βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου της εκτατικής και μετακινούμενης κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα. Αυτό σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξης του πρωτογενή τομέα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενισχύοντας και αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες του κλάδου που ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένος, δίνει επιτέλους την δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης ενός αιτήματος δεκαετιών τόσο των παραγωγών όσο και της επιστημονικής κοινότητας ώστε ο κλάδος να εκπροσωπήσει πλέον επάξια την χώρα με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές.

Στην Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, καθώς και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ, Ρήγας Τσιακίρης και Γιάννης Καζόγλου αντίστοιχα.

πηγή: Αγροτυπος

 

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================