Τελευταία Νέα

Η πιστοποιημένη «Ελληνική Ξανθόχρωμη» φυλή βοειδών

Μια πιστοποιημένη ελληνική φυλή βοοειδών, υψηλής απόδοσης, δημιούργημα κτηνοτρόφου από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.

Οι Έλληνες πρωτοπορούν και ξεχωρίζουν παγκοσμίως, σε πολλούς τομείς. Ο κ. Αλέξανδρος Ζαγορίτης, από την ορεινή κοινότητα Παλαιοκάστρου Χαλκιδικής, κατάφερε, με όραμα και διάθεση, και κυρίως αποφυγή δοκιμασμένων δρόμων και πεπατημένων συνηθειών, να γράψει τη δική του ιστορία στον πολύπαθο κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο δικός του δρόμος ήταν καινοτόμος, πρωτοποριακός και συνάμα εθνικός. Εκεί, στις πλαγιές του Χολομώντα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, επιχείρησε για πρώτη φορά τη γενετική βελτίωση των ζώων που διέθετε στη μονάδα του. Μετά από πολλές απόπειρες, έρευνες και πειραματισμούς διασταύρωσης με γαλλικές φυλές, όπως οι Charolais και η Limousin, κατέληξε σε μια σχετικά νέα και αναπτυσσόμενη γαλλική φυλή που ήταν η Blond d’ Aquitaine. Η απόληξη της πολύχρονης και δύσκολης, όπως λέει ο ίδιος, προσπάθειας, ήταν η δημιουργία της «Ελληνικής Ξανθόχρωμης» φυλής βοοειδών, κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, αποτέλεσμα της διασταύρωσης της ελληνικής φυλής «Συκιάς» με την Blonde d’ Aquitaine.

Είναι μια ελληνική φυλή, η μία από τις δύο αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες που διαθέτει η χώρα μας, προσαρμοσμένη στο περιβάλλον εκτροφής της και με εξαιρετικής ποιότητας κρέατος. Όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Ζαγορίτης, ξεπερνώντας τα όποια προσωπικά προβλήματα αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαχρονικά προβλήματα αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα κτηνοτρόφο, πάλεψε, προσπάθησε και δημιούργησε τις επιχειρηματικές και εθνικές συνθήκες για την καθιέρωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρώπης, ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής αγροδιατροφικής οικονομίας. Σήμερα, στην καινοτόμα και πρότυπη μονάδα του εκτρέφει περισσότερα από 550 βοοειδή.

Παρά το γεγονός ότι η ξανθόχρωμη φυλή είναι από τις ελάχιστες πιστοποιημένες ελληνικές κρεοπαραγωγικές φυλές, οι κτηνοτρόφοι και πολύ περισσότερο η Πολιτεία, με την έλλειψη κινήτρων και στήριξης προς τους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν ελληνικής ταυτότητας ζώα, δεν έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην οικονομία της χώρας.

«Αγνοείται από την Πολιτεία αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, (συνδεδεμένες, σχέδια βελτίωσης) για τη συγκεκριμένη ελληνική φυλή, ενώ από πλευράς κτηνοτρόφων δεν κομίζουν καμία απολαβή από τη σχέση ποιότητας-τιμής», τονίζει ο κ. Ζαγορίτης και προσθέτει πως απαιτείται παιδεία και γνώση του αντικειμένου. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές κρέατος μηδενίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Το ελληνικό κρέας είναι ελάχιστο, φτάνει στο 5% με 10%. Η ξανθόχρωμη φυλή για να μπορέσει να βγει στην αγορά χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια. Αυτό θα μπορούσαμε να το πετύχουμε μόνο αν οι κτηνοτρόφοι είχαμε μια κοινή βάση επικοινωνίας και συνεργασίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να στηριχθεί η αγορά. Δυστυχώς το συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα περνάει τη χειρότερη φάση του», επισημαίνει με νόημα και προσθέτει πως αυτό που ζητούν οι κτηνοτρόφοι από την πολιτεία δεν είναι τόσο η οικονομική βοήθεια, όσο ενίσχυση της παραγωγής αλλά και τα απαραίτητα μέσα και τους τρόπους ώστε να γίνεται η δουλειά εύκολα, σωστά και ολοκληρωμένα.

Η διαχείριση των ζώων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του κ. Ζαγορίτη (διατροφή, σταβλισμός) γίνεται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το ΕΘΙΑΓΕ. Η διατροφή βασίζεται στην παραγωγή της ελληνικής γης, δηλαδή ελεύθερη βόσκηση στα λιβάδια της περιοχής, ενσίρωμα καλαμποκιού και αγρωστωδών, σανός μηδικής και δημητριακά. «Είναι το υψηλό γενετικό δυναμικό, η άριστη υγεία των ζώων και το υψηλό επίπεδο της καθημερινής διαχείρισης που εξασφαλίζουν την παραγωγή κρέατος υψηλής ποιότητας», υπογραμμίζει. Το κρέας της συγκεκριμένης φυλής είναι εξαιρετικά νόστιμο. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά, ο κ. Ζαγορίτης σημειώνει πως «είναι ξανθόχρωμο, χαμηλής περιεκτικότητα σε λίπος, πολύ τρυφερό και ιδιαίτερα εύγευστο, από τη στιγμή που γεννιέται στην Ελλάδα και γίνεται χρήση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γης».

Ιδιαίτερα είναι και τα πλεονεκτήματα για τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές. Ο κ. Ζαγορίτης τονίζει πως είναι ζώα που έχουν υψηλές αποδόσεις (σχέση κρέατος-ζώου-βάρους) όσον αφορά το σφαγείο και το κρεοπωλείο, αφού είναι εμπορεύσιμο, με λίγες απώλειες και ποιοτικό. Το κρέας που παράγεται στην επιχείρηση (Βοοτροφία Ζαγορίτης) διατίθεται κατά κύριο λόγο στη χονδρική, ωστόσο διαθέτει και ο ίδιος κρεοπωλείο στον Πολύγυρο, ενώ τα προϊόντα του διατίθενται σε όλη την Ελλάδα μετά από παραγγελία. «Ένας παραγωγός που είναι και κρεοπώλης, μπορεί από τις αντιδράσεις των πελατών του να αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα της γενετικής βελτίωσης. Από αυτές τις αντιδράσεις μπορεί και να προχωρά σε τυχόν παρεμβάσεις», καταλήγει.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================