Τελευταία εβδομάδα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

4 ημέρες απέμειναν μέχρι την 15η Ιουνίου, και ακόμη η συνολική εικόνα των άμεσων ενισχύσεων παραμένει θαμπή και ως προς τη δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης και ως προς τον τελικό αριθμό των παραγωγών που θα υποβάλουν αίτηση.

Λίγες ημέρες, λοιπόν, πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά και από τις 600.000 αιτήσεις που έχουν εισαχθεί στο σύστημα, οι 100.000 ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από τα ΚΥΔ. Ο αριθμός είναι μεγάλος. Ακόμη και αν δεν συνυπολογίσουμε το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να οριστικοποιούνται πάνω από 12.000 αιτήσεις την ημέρα, για να πάρουν όλες εμπρόθεσμο πρωτόκολλο, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθερή αυξητική τάση στο πλήθος των αιτήσεων που διεκπεραιώνονται, όχι όμως στον βαθμό που να δικαιολογείται οποιοσδήποτε εφησυχασμός.

«Κανένας παραγωγός που θα προσέλθει εμπρόθεσμα δεν πρόκειται να υποστεί ποινές», υποστηρίζουν όλα τα στελέχη των ΚΥΔ. Από την άλλη, όμως, ζητούν και τη βοήθεια των θεσμικών παραγόντων στον τομέα της «αφύπνισης των παραγωγών της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι συχνά δεν είναι λίγοι..».

Πόσοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι παραγωγοί της τελευταίας στιγμής, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο συνολικός αριθμός των αιτούντων υπολείπεται κατά 90.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο αριθμός είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και χρήζει προσοχής, καθώς δεν εξηγείται μονοσήμαντα. Για παράδειγμα, πολλή συζήτηση έγινε για τον αριθμό των παραγωγών που θα φύγουν από το σύστημα, μεταβιβάζοντας το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Έως τώρα, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 32.000, όσος είναι ακριβώς και αυτός των νέο-εισερχομένων στο σύστημα παραγωγών.

Δασικοί χάρτες

Η παράταση της διαδικασίας αντιρρήσεων των αναρτημένων δασικών χαρτών μέχρι την 27η Ιουλίου, αποτελεί μια ευκαιρία να βοηθηθούν οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα, το αργότερο την 9η Ιουλίου, θα υπάρχει η οριστική εικόνα των δηλωθέντων αγροτεμαχίων για το ΟΣΔΕ 2017.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους αρμόδιους φορείς, στο διάστημα μέχρι τότε, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να «τρέξει» ένας διασταυρωτικός έλεγχος μεταξύ των στοιχείων του ΟΣΔΕ και αυτών των Δασικών Χαρτών, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς ως μία λεπτομερής και αξιόπιστη ενημέρωση για τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειών τους.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================