Πρόσβαση στον αναπτυξιακό βρίσκουν οι μεγάλες αγροτικές επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ

Πρόσβαση στο «καλάθι» ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου, ο δεύτερος κύκλος προκηρύξεων του οποίου αναμένεται να ανοίξει μέχρι το φθινόπωρο, αποκτούν, όπως όλα δείχνουν, τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ του αγροτικού τομέα με προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ.

Η σχετική προαναγγελία έγινε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας υδροπονικής μονάδας ανθοκομικών της εταιρείας Σελέκτα Ελλάς στην Καβάλα, γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί: Tα θερμοκήπια είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα επενδύσεων της κατηγορίας αυτής, που μέχρι σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες από τις διατάξεις του νόμου, όπως και από τα επικείμενα Σχέδια Βελτίωσης, αφού, και στις δύο περιπτώσεις, ως ανώτατο όριο για τον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων τίθενται τα 500.000 ευρώ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό, το μεγάλο εμπόδιο αφορούσε στον λεγόμενο «απαλλακτικό κανονισμό» της ΕΕ, ο οποίος απαιτούσε ειδική αιτιολόγηση προκειμένου να εγκρίνει κρατική ενίσχυση σε επενδυτικά έργα τέτοιου μεγέθους. Στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, ωστόσο, θεωρούν ότι έχουν βρει τρόπο να ξεπεραστεί ο κοινοτικός σκόπελος και, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η χώρα μας θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα αιτιολογημένη τεκμηρίωση του συγκεκριμένου καθεστώτος ενίσχυσης. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, μετά την έγκριση θα ακολουθήσει, μέσω σχετικής ΚΥΑ, τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια οι επενδύσεις αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στον δεύτερο κύκλο προκήρυξης του αναπτυξιακού, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τοποθετείται χρονικά μέσα στο φθινόπωρο (πιθανότατα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στον αναπτυξιακό μπορούν να ενισχυθούν με φοροαπαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση leasing, επιδότηση απασχόλησης, σταθερό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, χρηματοδότηση επιχειρματικού κινδύνου κ.ά.

Έντονο ενδιαφέρον για αγροδιατροφή

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία το υπουργείου Οικονομίας, περίπου οι 3 στις 10 αιτήσεις που έχουν ως τώρα κατατεθεί στα τέσσερα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού, αφορούν επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τον πρωτογενή τομέα. Στόχος του υπουργείου είναι οι προτάσεις που θα εγκριθούν να ενταχθούν μέσα στο καλοκαίρι, με τη φιλοδοξία τα πρώτα επενδυτικά σχέδια να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο τομέας της αγροδιατροφής, όπως είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο πλαίσιο τόσο του αναπτυξιακού όσο και του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα, που άρχισαν να «τρέχουν» τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν: Η «Γενική Επιχειρηματικότητα», οι «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», οι «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και οι «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», ενώ αναμένεται η προκήρυξη τεσσάρων ακόμα καθεστώτων.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, από το σύνολο των 770 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, συνολικού προϋπολογισμού 2,024 δισ. ευρώ, οι 238 ή ποσοστό 30,9%, προϋπολογισμού 380,71 εκατ. ευρώ (ποσοστό 18,8% επί του συνόλου), αφορούν την αγροδιατροφή και συγκεκριμένα την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.

Το αμέσως προηγούμενο μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο αιτήσεων αντιστοιχεί στα σχέδια που αφορούν την κατηγορία των ξενοδοχείων (251 αιτήσεις, ποσοστό 32,6%), ενώ 205 επενδυτικά σχέδια (ποσοστό 26,6%) έχουν κατατεθεί στην κλάδο της βιομηχανίας και 70 (ποσοστό 9,9%) στον κλάδο των υπηρεσιών εκτός ξενοδοχείων.

Αξιοσημείωτα είναι τα δεδομένα που αφορούν την κατανομή ανάλογα με τον προϋπολογισμό των αιτούμενων επενδύσεων, από τα οποία προκύπτει ότι οι επενδύσεις από 1.000.001 μέχρι 3.000.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 248 αιτήσεις (32,2% σε ποσοστό επί του συνόλου), επενδύσεις στην κατηγορία μέχρι 500.000 ευρώ (πλαφόν το οποίο ισχύει για την πρωτογενή παραγωγή στην πρώτη προκήρυξη) αφορούν 186 αιτήσεις (ποσοστό 24,2%) και ακολουθούν τα 148 επενδυτικά σχέδια ύψους 500.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ με ποσοστό 19,2%. Ακόμη, ποσοστό 18,8% στο σύνολο των αιτήσεων, ήτοι 145 σε απόλυτο νούμερο, είναι επενδύσεις ύψους 3.000.001 μέχρι 10.000.000 ευρώ και, τέλος, ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων (43) ποσοστού 5,6% αφορά επενδυτικά σχέδια ύψους 10.000.000 ευρώ και πάνω.

Έως 15/7 οι φάκελοι τεκμηρίωσης

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας ότι, κατόπιν της παράτασης μέχρι τις 31 Μαΐου της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», οι ηλεκτρονικοί φάκελοι τεκμηρίωσης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τα καθεστώτα που αναμένονται

Τα επόμενα τέσσερα καθεστώτα που εκκρεμεί να προκηρυχτούν (μάλιστα, όταν άνοιξαν τα πρώτα τέσσερα, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων είχε πει ότι αναμένονταν εντός τριμήνου), είναι τα εξής:

  • Ενισχύσεις καινοτόμου χαρακτήρα για ΜΜΕ
  • Συνέργειες και δικτυώσεις clusters
  • Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών
  • Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – αλυσίδες αξίας

 

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================