Ξυλέλλα: ποια είναι η νέα ασθένεια που απειλεί την καλλιέργεια της Ελιάς

Xylella fastidiosa (pic:http://photos.eppo.org)

Ποια είναι η νέα ασθένεια Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) που απειλεί την καλλιέργεια της Ελιάς και πρωτοεμφανίστηκε στην γειτονική μας Ιταλία το 2013.

Ελαιόδενδρα στην Επαρχία Απουλία της Νότιας Ιταλίας παρουσίασαν εξασθένηση και ξήρανση της βλάστησης που επεκτείνονταν σε όλο το δένδρο. Τα συμπτώματα αυτά αποδόθηκαν σε μία νέα ασθένεια με το όνομα: «Σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς (Olive Quick Decline Syndrome – OQDS)». Σε μικρό χρονικό διάστημα η ασθένεια αυτή επεκτάθηκε σε μεγάλες εκτάσεις της Απουλίας, με ελαιόδενδρα. Στην ίδια περιοχή διαπιστώθηκαν παρόμοιες προσβολές σε αμυγδαλιές, πικροδάφνες, σπάρτο και άλλα καλλωπιστικά φυτά.

Τον Οκτώβριο του 2013 σε δένδρα ελιάς προσβεβλημένα από την ασθένεια «Σύνδρομο ταχείας παρακμής» διαπιστώθηκε η παρουσία του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa μαζί με διάφορα είδη μυκήτων ξύλου καθώς και του ξυλοφάγου εντόμου Zeuzera pyrina (Ζευζέρα). Το βακτήριο Xylella fastidiosa αποτελεί Επιβλαβή Οργανισμό Καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν είχε αναφερθεί μέχρι το 2013.

Νομικό πλαίσιο της ασθένειας Ξυλέλλα

  • ΠΔ 365/2002, Παράρτημα I, μέρος Α, κεφάλαιο I, η εισαγωγή και εξάπλωση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa καθώς και των φορέων του απαγορεύεται στην Ε.Ε.
  • Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ , όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa.

Συμπτώματα της Ασθένειας

Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση και ‘καψάλισμα’ ενώ στους κλάδους εμφανίζεται νέκρωση των κορυφών. Τα δένδρα εμφανίζουν ταχεία εξασθένηση στην οποία μπορεί να συνεργούν και άλλα παράσιτα (μύκητες και ξυλοφάγα έντομα).

  1. Η μετάδοση του παθογόνου μέσω μυζητικών εντόμων (Cicadelidae και Cecropidae) κοινώς τζιτζικάκια που λειτουργούν ως φορείς του βακτηρίου (Εικ.1,2),
  2. Η μετάδοση του παθογόνου μέσω προσβεβλημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε αμόλυντες περιοχές.
  3. Ο μεγάλος αριθμός φυτών ξενιστών του παθογόνου βακτηρίου (π.χ. αμυγδαλιά, σπάρτο, πικροδάφνη, δεντρολίβανο, ακακία, μυρτιά, κερασιά, κ.α)
  4. Το γεγονός ότι πολλά φυτά μπορεί να είναι προσβεβλημένα από το βακτήριο χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα λειτουργώντας ως πηγές μολύσματος.
εικόνα 1
εικόνα 2

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην «ΠΡΟΛΗΨΗ» ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στην Χώρα μας.

Αυτό επιτυγχάνεται με:

  • χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦ&ΠΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων συμπτωμάτων.

πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================