Παρουσιάστηκε και επίσημα την Τετάρτη 31/5 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρώτο «Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα». Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στις προοπτικές που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας λόγω της ζήτησης για εξαγωγές.
Τόνισε ακόμα ότι οι παραγωγοί αλλά και οι μεταποιητές που θα αποφασίσουν να εμπλακούν με την καλλιέργεια θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020.
Επίσης πρόσθεσε ότι προκειμένου να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής και καλλιέργειας θα πρέπει να δημιουργηθούν συμπράξεις. Στόχος της χώρας μας είναι – σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ που συνέταξαν το σχέδιο – να αυξήσουμε τα στρέμματα καλλιέργειας από τα 60.000 που είναι σήμερα (σ.σ. τα 20.000 στρ. καλλιεργούνται σε εκτάσεις στο Άγιο Όρος) στο διπλάσιο καθώς επίσης και να αυξήσουμε τις εξαγωγές πιάνοντας τα ποσοστά χωρών όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία (κατέχουν το 5% της συνολικής εξαγωγής αρωματικών στην Ε.Ε.).
Η συμμετοχή της Ελλάδα σήμερα – σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου – στην συνολική εξαγωγή αρωματικών φυτών της Ευρώπης δεν ξεπερνάει το 0,1%.
Από την πλευρά της η κα. Ελένη Μαλούπα, εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που συμμετείχαν στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποιημένου ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού Επεσήμανε δε πως οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή εκτιμώνται σε 350-500 σε όλη την Ελλάδα και ότι μόνο φέτος θα έχουμε 100 νεοεισερχόμενους στον κλάδο.
«Έχουμε καταλήξει σε έναν κατάλογο προτεραιότητας, με 12 είδη, μερικά εκ των οποίων είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση των ελληνικών ποικιλιών και του πολλαπλασιαστικού υλικού.
Οι προτεραιότητες που έχουν δοθεί στο στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την επίτευξή τους είναι οι εξής:
- Πλήρης αξιοποίηση της έρευνας
- Διάθεση κατάλληλων εκτάσεων για την καλλιέργεια
- Παραγωγή ενδογενών ποικιλιών και αντίστοιχα πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
- Συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες
- Υποστήριξη των παραγωγών σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο
- Υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών
πηγή: ypaithros.gr