Πρόβλημα με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του Πλατάνου στον Δήμο Ναυπακτίας

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Ναυπακτίας σχετικά με την εμφάνιση της καταστροφικής ασθένειας του Μεταχρωματικού Έλκους των Πλατάνων, που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, προκαλώντας την νέκρωση των δέντρων. Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου στις 23/5/17, οδηγώντας το Δασαρχείο Ναυπάκτου να εκδώσει σχετική διαταγή που απαγορεύει την κλάδευση πλατάνου και την επιτρέπει μόνο μετά από ειδική άδεια για συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου:

Συζητήθηκε στις 23/5/2017 εκτός ημερησίως διατάξεως σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή μας σχετικά με το μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου.

Με βάση τα δεδομένα του Δασαρχείου Ναυπάκτου η ασθένεια πλέον ενδημεί και στην περιοχή μας κάτι το οποίο απαιτεί την λήψη μέτρων.

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει πάρει διαστάσεις σε όμορους Δήμους αλλά και σε περιοχές του Δήμου μας με αποτέλεσμα τη θανάτωση εκαντοντάδων δέντρων πλατάνου. Κρίνεται εξόχως επικίνδυνη και καθιστά όλους μας υπεύθυνους στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, ώστε να μείνει μακριά από τα πλατάνια της πόλης μας γενικότερα και ειδικότερα των παραλιών μας.
Ο τρόπος μετάδοσης της ασθένεια γίνεται με καθαρά μη βιοτικούς παράγοντες (χρήση εργαλείων, μηχανημάτων κλπ), όταν όμως και εφόσον προσβάλλει ένα φυτό σχεδόν πάντα προσβάλει και τα διπλανά του, αφού οι ρίζες τους εφάπτονται η μια στην άλλη. Έτσι πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μηχανημάτων που εμπλέκονται σε εργασίες κοντά σε φυτά πλατάνων, αλλά και των εργαλείων κλάδευσης, κοπής κλπ, πάντα μετά από άδεια και από επιτόπια παρατήρηση των δέντρων από υπεύθυνο επιστήμονα ή αρμόδια αρχή.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με σχετική διαταγή που έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Δασαρχείο Ναυπάκτου απαγορεύεται η κλάδευση πλατάνου και επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική άδεια για συγκεκριμένο σκοπό.

Τα συμπτώματα αφορούν:

  1. Ξηράνσεις κλάδων κλαδίσκων και μετέπειτα σε μεγαλύτερους βραχίονες
  2. Μικροφυλλία, πενία, μειωμένη βλάστηση

Η ασθένεια εφόσον εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια μπορεί να αναχαιτιστεί μερικώς με συγκεκριμένα μέτρα.

Όσον αναφορά στη ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου:

  • Δεν επεμβαίνουμε με οποιασδήποτε μορφής εργαλείο σε αποκοπή κλάδων, κλαδίσκων στα πλατάνια των παραλιών. Οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτου θα υπόκειται σε κυρώσεις.
  • Εάν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει ανάγκη παρέμβασης επικοινωνούμε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Υπάρχει εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο θα επέμβει για την εργασία αυτή.
  • Οι εργασίες καθαρισμού των πλατάνων των παραλιών έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν, όσον αφορά στις μικρές τομές. Για λόγους εύλογους γίνονται παρεμβάσεις που αφορούν επικίνδυνα ξερά μέλη των δέντρων και με βάση την γνώμη του υπεύθυνου επιστήμονα.
  • Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΑ για οποιοδήποτε σύμπτωμα –όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω, αφορά στα πλατάνια των παραλιών.
  • Τα πλατάνια των παραλιών της Ναυπάκτου δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην τύχη τους. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
μεταχρωματικό έλκος πλατάνου (Ceratocystis platani)

Συμπτώματα της Ασθένειας:
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται, έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη ένας κλάδος η ολόκληρο το δέντρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν.

Διάδοση της Ασθένειας:
Ο μύκητας εισβάλει στο δέντρο από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή τις ρίζες.
Η διάδοση της ασθένειας γίνεται με ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι τα δημόσια έργα, ενώ συχνή είναι η διάδοση του παθογόνου με εργαλεία κοπής και κλάδευσης των δέντρων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε υγιή.

Μέτρα Αντιμετώπισης:
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τα πλατάνια μας είναι η πρόληψη.
Για τον λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καταστηματάρχες, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων.

  • Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε την ασθένεια είναι η αποφυγή παρεμβάσεων. Δηλαδή να αποφύγουμε την υλοτομία, κλάδευση και την με οιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δέντρων πλατάνου. Να αποφύγουμε την είσοδο μηχανημάτων και τις πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια.
  • Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει νωρίτερα απολύμανση των εργαλείων ή/και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα πλατάνια. Εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται. Επίσης, όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με πλατάνια πρέπει να είναι σχολαστικός, γιατί μικρή ποσότητα μολύσματος αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.

Κάθε παρέμβαση σε πλατάνι θα πρέπει να γίνεται με την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας.
Το πλατάνι είναι ένα πολύτιμο δασοπονικό είδος, από τα πλέον χαρακτηριστικά δέντρα του Δήμου μας και πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο ώστε να μην μεταφέρουμε την αρρώστια σε υγιή δέντρα πλατάνου.

Για σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Δασαρχεία, στη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου (Π.Ε.Ο. Ν/κτου-Αντιρρίου & Βαρελά Παλαιοπαναγιά, Τηλ. 26343-61216)

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου

Δείτε εδώ την Ανακοίνωση

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Διευκρινήσεις μετακίνησης Γεωργών, Κτηνοτρόφων και εργατών γης

Aπό 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, επιβλήθηκε καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της Χώρας ως μέτρο …

==============================================