Τελευταία Νέα

Πατάτα: Σε ευπαθές στάδιο για προσβολές από το παθογόνο του Περονόσπορου και της Αλτερναρίωσης

 

Δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της Πατάτας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας. Συγκεκριμένα:

Περονόσπορος

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές οι ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από το παθογόνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, οι θερμοκρασίες σταδιακά παρουσιάζουν άνοδο. Ωστόσο, προς το παρόν, οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο των 10 οC. Ο καιρός του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν ήταν ευνοϊκός για την παρουσίαση εκτεταμένων προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου.

Συστάσεις: Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού για την επόμενη εβδομάδα, σε γενικές γραμμές, αναμένεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχοπτώσεις, ενώ θα συνεχίσει η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών. Οι συνθήκες δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση επιδημιών περονοσπόρου, αλλά αναμένονται να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου από τις υπάρχουσες πρωτογενείς προσβολές, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες. Να συνεχιστεί η προληπτική προστασία για τον περονόσπορο. Να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

Αλτερναρίωση

Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο με σκευάσματα επαφής. Έναρξη επεμβάσεων με την εμφάνιση προσβολών ή όταν τα φυτά αρχίζουν να «αδυνατίζουν». Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του φυτοπροσταστευτικού για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.
Φυτοπροστατευτικά: Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα του έτους 2017 (έκδοση 21/02/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

Δείτε εδώ το δελτίο.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================