Ανοδικές τάσεις στις τιμές Βαμβακιού για την επόμενη πενταετία

Σε ανοδικό κανάλι διαρκείας μοιάζουν να έχουν εισέλθει οι τιμές του βαμβακιού, καθώς σχεδόν όλες οι προβλέψεις αξιόπιστων οίκων και αναλυτών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, στους οποίους η παραγωγή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

Η ανισορροπία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να «ροκανίζονται» ταχύτατα και τα –υψηλά– αποθέματα των προηγούμενων ετών, τα οποία, σημειωτέον, είχαν παίξει τον ρόλο τους στο να συγκρατηθούν οι τιμές, ιδίως του παραγωγού, σε επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά.

Σύμφωνα με το γραφείο Εμπορευμάτων του υπουργείου Γεωργίας της Αυστραλίας (Αbares), το σκηνικό αυτό δύσκολα θα επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον. Αντίθετα, η αγορά βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, μπροστά σε μια πενταετία ανόδου των τιμών, με την τάση αυτή, μάλιστα, να μην ανακόπτεται από την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, η οποία, επίσης, αναμένεται για το ίδιο διάστημα.

Λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τον Δείκτη Cotlook A του Λίβερπουλ (ενδεικτική τιμή αγοράς βαμβακιού σε ίνα από τις κλωστοϋφαντουργίες, παραδοτέο σε λιμάνι της Κίνας), οι Αυστραλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μέση τιμή για τη φετινή σεζόν θα διαμορφωθεί στα 78 σεντς ανά λίμπρα, την επόμενη σεζόν θα σκαρφαλώσει στα 80,4 σεντς ανά λίμπρα, ενώ τη χρονιά 2021-2022 θα αναρριχηθεί στα 88 σεντς ανά λίμπρα (αύξηση 11,36% σε μια πενταετία).

Οι βελτιωμένες τιμές θα δώσουν κίνητρο στους καλλιεργητές να αυξήσουν σταδιακά τις εκτάσεις τους, με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή να αναμένεται αυξημένη κατά 1,8 εκατ. τόνους στους 24,7 εκατ. τόνους τη σεζόν 2017-2018. Το ίδιο μοτίβο θα επαναληφθεί τις επόμενες χρονιές, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 2% σε ετήσια βάση, αριθμός που, όμως, είναι μικρότερος από τις ταχύτητες με τις οποίες αναμένεται να «τρέξει» η παγκόσμια ζήτηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Αυστραλών, η παγκόσμια κατανάλωση, αφού αυξηθεί σε ποσοστό 7% τη σεζόν 2017-2018, θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με ρυθμούς της τάξης του 2,4% ετησίως κατά μέσο όρο για την επόμενη τετραετία, έχοντας ως κινητήριο μοχλό την έντονη ζήτηση από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ένας από τους λόγους που η διεύρυνση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων δεν αρκεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση είναι, σύμφωνα με την ανάλυση του γραφείου Εμπορευμάτων της Αυστραλίας, το γεγονός ότι δεν αναμένεται να συνοδευτεί και από αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων. Κι αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζεται, τα περιθώρια βελτίωσης των υφιστάμενων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.

Διόρθωση τους επόμενους μήνες

Εκτός από την άνοδο σε ορίζοντα πενταετίας, οι τελευταίες προβλέψεις, τόσο του Abares όσο και του ICAC, προαναγγέλλουν και κάποιες πιέσεις στις τιμές του βαμβακιού για τους αμέσως επόμενους μήνες. Τα 78 και τα 77 σεντς ανά λίμπρα, που διαβλέπουν οι Αυστραλοί και το ICAC αντίστοιχα για τη φετινή σεζόν, είναι χαμηλότερα από τα 85+ σεντς στα οποία κινείται το τελευταίο διάστημα ο Δείκτης Cotlook A.

πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================