Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες ΑγροΤύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή για να λυθούν τα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στους αγρότες. Ετοιμάζεται ρύθμιση που θα αφορά τα παρανόμως εκχερσωμένα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται. Για τις δασικές εκτάσεις που είχαν νομίμως εκχερσωθεί και μετατραπεί σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ετοιμάζεται εγκύκλιος από το ΥΠΕΝ, προκειμένου το ζήτημα να λύνεται άμεσα από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς να υποβάλλονται αντιρρήσεις. Άλλη ρύθμιση θα αφορά στα «πρόδηλα σφάλματα», δηλαδή διορθώσεις για τις εκ παραδρομής παραλείψεις της αποτύπωσης μιας σαφώς αγροτικής έκτασης ως δασικής.
Όσον αφορά την ρύθμιση που θα αφορά τα παρανόμως εκχερσωμένα, η λύση που προτείνει το ΥΠΕΝ είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους (π.χ. με κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης κ.λ.π.). Το τίμημα για όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν (έως την 7η Μαρτίου 2007) χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, προκειμένου να καλλιεργηθούν, έχει οριστεί στο ένα τρίτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.
Θυμίζουμε στην πρόσφατη συνέντευξη για το ΟΣΔΕ 2017 και τους δασικούς χάρτες, που έδωσε στο ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει τονίσει για όσους έχουν παρανομήσει ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές».
Η ρύθμιση για τα πρόδηλα σφάλματα θα έχει σαν στόχο τα συγκεκριμένα προβλήματα να επιλυθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης στην υποβολή αντίρρησης (έντασης), άρα και στην καταβολή του σχετικού τέλους. Για όσους έχουν υποβληθεί αντίρρηση – με περιεχόμενο που την εντάσσει στην κατηγορία του πρόδηλου σφάλματος – το καταβληθέν τέλος θα επιστρέφεται στον δικαιούχο.
πηγή: agrotypos.gr