Ενημέρωση για την ακαρπία στις καλλιέργειες Ελιών και Πορτοκαλιών στην Αιτωλοακαρνανία.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στις καλλιέργειες πορτοκαλιών Ναβαλίνα και ελιών στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και άλλων δυσμενών παραγόντων, οι καλλιέργειες στην περιοχή μας έχουν πληγεί σοβαρά. Συγκεκριμένα:

  1. Πορτοκάλια Ναβαλίνα: Στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργούνται περίπου 17.000 στρέμματα με πορτοκαλιές Ναβαλίνα, που αντιστοιχούν σε περίπου 750.000 δέντρα. Η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική. Τα δέντρα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και οι καρποί δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Η ακαρπία αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.
  2. Ελιές: Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 260.446 στρέμματα ελιών, εκ των οποίων 66.390 στρέμματα για την παραγωγή ελαιολάδου, 174.056 στρέμματα για επιτραπέζιες ελιές και 20.000 στρέμματα για διπλή κατεύθυνση, που αντιστοιχούν σε περίπου 2.100.798 δέντρα. Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και για τις ελιές, καθώς η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη, με τα δέντρα να παρουσιάζουν ελάχιστους καρπούς. Η ποιότητα των ελαιών είναι υποβαθμισμένη, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή ελαιολάδου.
    Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αγρότες της περιοχής μας, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να μην αποδίδουν καρπούς.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε τον ΕΛΓΑ να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και την παροχή των απαραίτητων αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Η στήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών μας και την ανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε.

                                                           ΓΙΑ ΤΟΝ
                                                     ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ
                                                 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ"

                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. 
                                                      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ     
                                                                                                                                                            

Σχετικά dbakogiannis

Εξέτασε επίσης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινά την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024

ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΕΑΕ 2024 Με …

==============================================