Σε συνεργασία με την εταιρεία Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου – Ναυπακτίας.
Συγκεκριμένα η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου (ΕΑΣ), δυνάμει του οποίου συμφωνήθηκε η άμεση από κοινού σύσταση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ, στην οποία η εν λόγω εταιρεία θα μετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό (60%).
Η νέα εταιρεία που προκύπτει θα διαχειρίζεται την εκκοκκιστική μονάδα που διατηρεί η ΕΑΣ στο Μεσολόγγι κατόπιν υπογραφής σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης. Μέσω της σύμπραξης αυτής και της ένταξης στις εταιρείες του ομίλου ενός νέου εκκοκκιστηρίου, σε τοπική συνάφεια με το κλωστήριο της εταιρείας στη Ναύπακτο, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της σε πρώτη ύλη (βαμβάκι) για τη νέα γραμμή παραγωγής, την οποία εγκαθιστά στην παραγωγική της μονάδα στη Ναύπακτο και στην ενίσχυση της εμπορίας εκκοκκισμένου βάμβακος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Φέρνει συμβόλαια για τους παραγωγούς της περιοχής η συμφωνία
Κοινός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η στενότερη συνεργασία μέσω προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας με τους βαμβακοκαλλιεργητές και η προώθηση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, μέσω της νέας θυγατρικής της, η εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία λιπασμάτων και αγροτικών εφοδίων.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσολογγίου Κώστας Υφαντής, από την συνεργασία αυτή, θα υπάρξουν οφέλη και για τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους θα γίνουν για πρώτη φορά συμβόλαια. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή η Ένωση θα μπει και στο βιολογικό βαμβάκι.
Στην περιοχή του Μεσολογγίου, καλλιεργήθηκαν πέρσι περί τα 17.000 με 18.000 στρέμματα με βαμβάκι, με τις τάσεις να είναι πτωτικές, όπως λέει ο κ. Υφαντής. Πρόπερσι είχαν καλλιεργηθεί 1.500 στρέμματα παραπάνω, ενώ επίσης για τη νέα σεζόν (2021-2022), το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η πτωτική πορεία, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής στρέφονται σε άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι ή τα τριφύλλια ή επενδύουν σε δεντροκαλλιέργειες, επειδή είναι απογοητευμένοι με τις τιμές ενώ έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές τα τελευταία έτη, έχοντας εισπράξει ψίχουλα για αποζημίωση.