Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας –  πτηνοτροφίας και τα προτεινόμενα μέτρα του, παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ΣΕΚ με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα:

Η κτηνοτροφία, σήμερα, έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής των πολιτικών ορισμένων γαλακτοκομικών εταιρειών που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, συμπαρασύροντας όλο τον τομέα της μεταποίησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, κ.α Η γήρανση επίσης
του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία διαθέτουν στις τάξεις τους το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων αγροτών επί του συνόλου του αγροτικού τους πληθυσμού (20 με 21%).

Ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία αντιμετωπίζει σήμερα τεράστια κρίση που εκδηλώνεται με τη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα έως και 25% ανά κιλό (0,70-0,75 €/κιλό σήμερα), όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα κοντά στο 1 € /κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 150%.

Η κτηνοτροφία σε αριθμούς
Παραγόμενο κρέας και ποσοστό αυτάρκειας
Ζωικό είδοςΠοσότητα κρέατος (Tn)Αυτάρκεια
Πουλερικά16500075,00%
Χοίροι9500028,00%
Αιγοπρόβατα10876988,50%
Βοοειδή5900020,00%
Λοιπά είδη396940,30%
Παραγόμενο γάλα και ποσοστό αυτάρκειας
Είδος γάλακτοςΠοσότητα γάλατος (tn)Αυτάρκεια (εκτίμηση)
Αγελαδινό62082740,00%
Πρόβειο67292994,00%
Γίδινο152475100,00%
Παραγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης
Παραγόμενο είδοςποσότητα (tn)
Γιαούρτι148871
ΦΕΤΑ ΠΟΠ121731
Αβγά120000
Μέλι18000

Σημειώνεται ότι για την εισαγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών η χώρα μας δαπανά 2 δις € περίπου κάθε χρόνο.

Προτεινόμενα μέτρα άμεσης προτεραιότητας
1. Μείωση του υψηλού Κόστους Παραγωγής

 • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων στο 13% με προοπτική να πάει στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι από τη δεκαετία του 50 έως και το 2010 ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος για τη ζωική παραγωγή ήταν 5% – 8% και 10-20% για τη φυτική παραγωγή, λόγω μικρότερου περιθωρίου κέρδους για τη ζωική παραγωγή.
 • Θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου
 • Μείωση ΦΠΑ εισροών ( π.χ. μηχανήματα) από 24% σε 13%.
 • Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες
 • Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής. Σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές». Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, που ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και έτσι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση. Προτείνεται για τον υπολογισμό της  αντικειμενικής αξίας τη μείωση της τιμής της ζώνης στα 50€/τετρ. μετ. από 200€ /τετρ. μετ. και μελλοντικά την απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013.

2. Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων :

 • Ειδική γενναία ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 • Η ρύθμιση να αφορά τόσο τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια όσο και τα κόκκινα δάνεια.
 • Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας, οι συμβατικοί τόκοι και το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν για τη χώρα τα υπερπολύτιμα και αρίστης ποιότητας προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α). γεγονός που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
 • Να μην μπορεί να εκποιηθεί κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου.
 • Να ανακληθούν άμεσα τα χρέη που έχουν σταλεί για βεβαίωση στα Δημόσια Ταμεία.

3. Για στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων είναι απαραίτητο:

Να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή με απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς για τα πρώτα πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποσβέσεις είναι μακροχρόνιες. Να απλουστευτούν οι διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα και να ενισχυθούν για επενδύσεις σύγχρονων κτιριακών κατασκευών και υποδομών προσαρμοσμένες στα εδαφοκλιματολογικά δεδομένα της χώρας.

4. Προστασία των προϊόντων μας, των καταναλωτών, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ζωικών και άλλων προϊόντων.

 • Έλεγχος των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Να εντατικοποιηθεί και να αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες για παράνομες “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι).
 • Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή Υπενθυμίζουμε ότι παρότι ο νόμος 4492/2017 ισχύει από το Οκτώβριο του 2017, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η σχετική διάταξη (άρθρο 9 του νόμου). Οι λυσσαλέες αντιδράσεις των «ελληνοποιητών» εναντίον της εφαρμογής του νόμου αποδεικνύουν και την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίσταται ο κλάδος αλλά και η χώρα γενικότερα.

5. Τροποποίηση του Νόμου 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» και να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου και οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης.

6. Τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82) που αφορά το γιαούρτι και επαναφορά στην υποχρέωση χρήσης νωπού γάλακτος. Αναγνώριση του Ελληνικού Γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Άλλα μέτρα προτεραιότητας

1. Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση. Αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων για επιτόπια παραγωγή ζωοτροφών.

2. Νέο συνεταιριστικό πλαίσιο στην πορεία ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών, ώστε να αποτελέσουν το βασικό μοχλό αγροδιατροφικής ανάπτυξης. Ενοποίηση συνεταιριστικού κινήματος που σήμερα είναι διασπασμένο και δυνατότητα χάραξης κοινής αγροτικής συνεταιριστικής πολιτικής. Ίδρυση Αγροτικού Επιμελητηρίου.

3.. Συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ. των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΦΕΤ.

4. Νέα ΚΑΠ μετά το 2020: Να μην μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, να διατηρηθεί η Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες, να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν, να διατηρηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με αύξηση των κονδυλίων και να ενταχθούν σε αυτές η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Προώθηση και στήριξη των καινοτομιών όπως είναι η ευφυής γεωργία, ουσιαστική και προσδιορισμένη στήριξη των νέων αγροτών με ισχυρά κίνητρα – απλούστευση διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα κτλ.

5. Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων καθώς και ένα Εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίηση των φυλών τωναγροτικών ζώων, έτσι ώστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις ελληνικές φυλές αγροτικών ζώων που έχουν απομείνει και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

6. Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής καθώς και των γεωργικών συμβούλων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της αγροτικής εκμετάλλευσης.

7. Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε κλάδου χωριστά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών αναγκών, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες δομές εκπαίδευσης.

8. Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

9. Η Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας, και στην κτηνοτροφία που προσεγγίζει ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

10. Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη και καθιστώντας τα ελληνικά προϊόντα πολύ πιο ανταγωνιστικά στην εσωτερική αγορά και στις αγορές του εξωτερικού.

11. Να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη το σύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Αναγνωρίστηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

   Αναγνωρίστηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε …

==============================================