Ο Λύγκος του Βαμβακιού

Πολλά είδη του γένους Lygus υπάρχουν που προσβάλουν το βαμβάκι και πολλά άλλα είδη φυτών. Ανήκουν στην οικογένεια Miridae, της τάξης των ημίπτερων. Στην Ελλάδα έχουν
βρεθεί τα Lygus pratensis L. και L. Regulipennis Pop.

Από τα τέλη Ιούνη και μετά, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει κατά τις επισκέψεις στα χωράφια τους, να δίνουν ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό προσβολών από τον λύγκο.

Το έντομο αυτό έχει τρεις με τέσσερις γέννες τον χρόνο και διαχειμάζει ως ενήλικο, τόσο σε αυτοφυή βλάστηση, όσο και σε υπολείμματα της καλλιέργειας. Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού από το στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών έως και τον σχηματισμό των καρυδιών. Το ακμαίο είναι πλατύ, μήκους 5 mm., καστανοπράσινου χρώματος με μια χαρακτηριστική σκούρα περιοχή στη βάση των ποδιών και της κοιλιάς.

Εναποθέτει σχεδόν σε όλο το φυτό 150 – 300 μικρά, σε σχήμα σάκου, αυγά που εκκολάπτονται περίπου σε 7 – 9 ημέρες. Η νύμφη είναι μικρή ελαφρώς κίτρινη ή πράσινη και πολύ ευκίνητη. Αμέσως αρχίζουν να μυζούν χυμούς συνήθως από τα καρποφόρα όργανα του φυτού. Η κάθε γενιά διαρκεί, ανάλογα με το κλίμα, 20 – 40 ημέρες. Στο βαμβάκι παρατηρούνται 3 γενεές και η προσβολή εξαρτάται πολύ από το αν υπάρχουν άλλοι ξενιστές ώστε να μετακινηθούν σε αυτό.

Στις αρχές αυτού του μήνα, τα ωφέλιμα έντομα εγκαταλείπουν τα σιταροχώραφα που ξεραίνονται και μετακινούνται στις βαμβακοφυτείες. Ο μήνας αυτός συμπίπτει και με την περίοδο της έντονης αναπαραγωγής τους. Αποφεύγοντας τους ψεκασμούς, θα δώσουμε την ευκαιρία στα ωφέλιμα έντομα να εγκατασταθούν, να πολλαπλασιαστούν και να μην επιτρέψουν στους εχθρούς του βαμβακιού να εμφανίσουν έξαρση.

Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει μετά τα μέσα Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου. Όταν εντοπίζουν χτένια να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε αριθμό που να δημιουργεί ανησυχία, θα πρέπει να ζητούν τη βοήθεια του γεωπόνου τους, ώστε να εκτιμηθεί αν χρειάζεται χρήση εντομοκτόνων. Η χρήση τους στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================