Πλήθος κόσμου στην ημερίδα: ”Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια”, στο Μεσολόγγι
Εξαιρετική επιτυχία από άποψη συμμετοχής κόσμου (ελαιοπαραγωγοί, γεωπόνοι, μεταποιητές κ.λπ.) και χρησιμότητας για τον παραγωγικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», που πραγηματοποίησαν οι εκδόσεις ΑγροΤύπος (περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, agrotypos.gr) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας ”Η Ένωση” και με τη στήριξη του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, το απόγευμα της 13 Μαΐου 2019.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε η ημερίδα και φυσικά οι ομιλίες των συμμετεχόντων σε αυτήν ήταν το γεγονός ότι το αμφιθέατρο του διοικητηρίου Μεσολογγίου γέμισε ασφυκτικά, ενώ το κοινό αποχώρησε μόνον μετά τη λήξη της ημερίδας, αρκετές ώρες μετά την έναρξη, αργά το βράδυ, καθώς ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ερωτήσεις από το κοινό.
«Ήρθαμε σε μια περιοχή, που οι παραγωγοί έχουν καταφέρει να απογειώσουν την ελιά», ανέφερε στην αρχή, παίρνοντας το λόγο, ο Διευθυντής Σύνταξης της ΑγροΤύπος ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, εξηγώντας και τους λόγους για τους οποίους η ΑγροΤύπος ΑΕ επέλεξε το Μεσολόγγι για να πραγματοποιήσει την σχετική ημερίδα.
Στα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί ιδίως με το γλοιοσπόριο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και αρμόδιος για αγροτικά θέματα, κ. Αγαθάγγελος Κότσαλος, ζητώντας επί τη ευκαιρία από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ «επανεξέταση της πολιτικής με βάση, την οποία δίνονται οι αποζημιώσεις».
Ο Regional Sales Manager της Bayer Ελλάς, κ. Νίκος Καψάλας σημείωσε την σημασία της καλλιέργειας της ελιάς από άποψη οικονομική και κοινωνική για την περιοχή αλλά και την χώρα μας γενικότερα. Σημειωτέον ότι το παρόν στην εκδήλωση, την οποία και επιμελήθηκε σε μεγάλο βαθμό, έδωσε και ο κ. Γιώργος Σχοινάς (Επιστημονικός Συνεργάτης – Πωλήσεις της Bayer Ελλάς) και πολλά άλλα στελέχη της εταιρείας από την Αθήνα.
O Δρ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ανέπτυξε μια εξαιρετικά χρήσιμη εισήγηση με θέμα τη διαχείριση του γλοιοσπόριου και την αντιμετώπισή του, σημειώνοντας με έμφαση την ανησυχία του, από το γεγονός ότι ο μύκητας προσβάλλει ακόμα και τα άνθη της ελιάς. Συνέστησε μεταξύ άλλων στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς να συγκομίζουν πρώιμα και στους ελαιοποιήσιμης ελιάς να κάνουν άμεση έκθλιψη του καρπού. Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στους παραγωγούς, να ελέγχουν ακόμα και τα άνθη για τυχόν ύπαρξη γλοιοσπόριου, ώστε να προβαίνουν στις καλλιεργητικές εκείνες φροντίδες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του.
Την αντιμετώπιση του δάκου είχε ως κύριο θέμα η ομιλία του διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισής του με το γλοιοσπόριο συνδυαστικά, μέσω μιας εθνικής στρατηγικής.
Σημαντικές προτάσεις αναφορικά με την ζιζανιοκτονία στον ελαιώνα, παραθέτοντας τις εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, Διευθυντής Σύνταξης της ΑγροΤύπος ΑΕ. Όπως ανέφερε «πρέπει να πάμε σε γραμμική ζιζανιοκτονία».
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας στην ελιά παρουσίασε η Δρ. Βασιλική Μαυροειδή από την Bayer Ελλάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η εταιρεία της όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελιά.
Η ελιά χρειάζεται κλάδεμα με… νάζι
Σε επισημάνσεις για τις καλλιεργητικές φροντίδες του ελαιώνα, όπως το κλάδεμα, η λίπανση και η άρδευση προχώρησε ο Δρ. Πέτρος Ρούσσος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο ίδιος αναφέρθηκε διεξοδικά μέσω των διαφανειών που παρουσίασε στο κοινό, στον τρόπο και τον χρόνο που πρέπει να γίνεται το κλάδεμα της ελιάς, ώστε ει δυνατόν να επιτυγχάνεται καρποφορία κάθε χρόνο. Σε σχέση με την επιτραπέζια ελιά, ακόμα και την ελαιοποιήσιμη σε ξηρικές περιοχές ανέφερε ότι το κλάδεμα μπορεί να γίνεται σε ετήσια βάση, ενώ σε ελαιοποιήσιμες ελιές που έχουν ζωηρή βλάστηση και είναι σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις μπορεί να γίνει ανά διετία.. «Το γεγονός ότι ένα δέντρο δείχνει ζωηρό δεν σημαίνει ότι θα έχει και έντονη καρποφορία», τόνισε, για να προσθέσει ότι «οι παραγωγοί πρέπει να έχουν στο νου τους, ότι η ελιά αγαπάει τον ήλιο». «Η ελιά χρειάζεται κλάδεμα με Ν(εκρά) Ά(ρρωστα) Ζ(ημιωμένα) Ι(διόρρυθμα)», τόνισε χαρακτηριστικά σε σχέση με τα κλαδιά που πρέπει να κόβονται.
Σε σχέση με την άρδευση της ελιάς υπογράμμισε ότι «συστήνεται και για αποφυγή προσβολών από το γλοιοσπόριο πότισμα με σταγόνες, γιατί οι εκτοξευτήρες αυξάνουν την υγρασία».
Στο σημείο αυτό της συζήτησης παρενέβη ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, επισημαίνοντας την ανάγκη της υδρολίπανσης στην ελιά, η οποία μπορεί να ρίξει το κόστος παραγωγής, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Ρούσσος.
Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί να σταθεί συνεταιρισμός
Στην αναγκαιότητα της οργάνωσης των ελαιοκαλλιεργητών και τις δυνατότητες προώθησης και εμπορίας μέσα από αυτήν την οργάνωση εστίασε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα», κ. Κωνσταντίνος Μέλλος, ο οποίος είναι και δικηγόρος στο επάγγελμα. Ο κ. Μέλλος παρουσίασε την σύντομη (δυο έτη), αλλά επιτυχημένη διαδρομή του «ΑΣ Θερμασία Δήμητρα», ενός πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού από την Ερμιονίδα, ο οποίος επιτυγχάνει υψηλές τιμές πώλησης για το ελαιόλαδο των παραγωγών του, καταφέρνοντας την ίδια ώρα να μειώσει και το κόστος παραγωγής, μέσω συμφωνίων με εταιρείες εφοδίων κ.λπ. Ο κ. Μέλλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας εκ μέρους των παραγωγών, ως προϋπόθεση για το συνεταιρίζεσθαι, ενώ επεσήμανε με έμφαση ότι «ο συνεταιρισμός είναι εμπορική επιχείρηση και δεν χωρά μέσα σε αυτόν ο κομματισμός».
Στις μεγάλες ζημιές που προξένησε το γλοιοσπόριο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ιδίως την διετία 2014-2015 αναφέρθηκε από την πλευρά του ο συμμετέχων στο πάνελ Γεωπόνος, κ. Βασίλης Μπουρνάκας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την καλλιέργεια η εμφάνιση του γένους Acutatum του γλοιοσπόριου, μύκητας ο οποίος ευνοείται από τις «πολλές βροχοπτώσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «όποιος δεν ραντίσει φέτος όπως πρέπει θα έχει και φέτος μεγάλο πρόβλημα με το γλοιοσπόριο».
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Αφροδίτη Μπαρμπετάκη, από την ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας (το παρόν έδωσε στην εκδήλωση και ο προϊστάμενος κ. Στέφανος Νικολόπουλος), τονίζοντας το πρόγραμμα ελέγχων και γενικότερα πρόληψης που εφαρμόζει η ΔΑΟΚ στο νομό για τo βακτήριο της Xylella, που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην Ιταλία, την Ισπανία κ.α αλλά δεν έχει εμφανιστεί ως ώρας στην χώρα μας.
Γιώργος Ντούτσιας: Η αποθήκευση της ελιάς πρέπει να συνεχίσει να είναι θέμα του ίδιου του παραγωγού
Στον τρόπο μετασυλλεκτικής διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς και κυρίως της Καλαμών, η οποία φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια συνάλλαγμα κάθε χρόνο στην χώρα μας αναφέρθηκε στην σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Ο κ. Γιώργος Ντούτσιας αφού τόνισε ότι η ελιά «πάσχει» στον τομέα της ιχνηλασιμότητας, σημείωσε με έμφαση ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην αποθήκευση της ελιάς και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποθεματοποιείται από τους παραγωγούς ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ποιοτική της υπεροχή». «Απαιτείται να γίνει μια μεταρρύθμιση σε αυτό το κομμάτι με τη συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων κλάδων, από τους παραγωγούς έως τους μεταποιητές», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Γεωπόνος – Διευθυντής του Α.Σ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκουρνέλος, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την μακρά πορεία της Ένωσης στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και φυσικά στην επιτραπέζια ελιά. Ο ίδιος τόνισε ότι «σημαντικό θέμα για εμάς όσον αφορά στην ελιά είναι η εκπαίδευση του ίδιου του παραγωγού». Εν κατακλείδι προανήγγειλε ότι η Ένωση από το 2020 θα θέσει σε λειτουργία πιλοτικά ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε να τους κατευθύνει και να τους συμβουλεύει, ακόμα και πότε πρέπει να αρδεύσουν.
Σημειωτέον ότι οι συμμετέχοντες έθεσαν αρκετά θέματα προς συζήτηση, τόσο από άποψη καλλιεργητική για το προϊόν της ελιάς, όσο και των τιμών (εμπορικά). Παράλληλα, άδραξαν την ευκαιρία να εκφράσουν παράπονα προς την κεντρική πολιτεία αναφορικά με την πλημμελή κάλυψη της Αιτωλοακαρνανίας όσον αφορά στις Γεωργικές Προειδοποιήσεις, ζητώντας λύσεις για τους παραγωγούς και τους γεωπόνους τους.