Τεχνικό – ενημερωτικό δελτίο διαχείρισης φυτοπροστασίας ελαιοκαλλιέργειας κατά την εαρινή περίοδο

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας της ελαιοκαλλιέργειας κατά την τωρινή περίοδο, τρόπους ορθής καταπολέμησης αυτών και τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την διαχείριση των παθογόνων και εχθρών της ελιάς.

Ακολουθεί το πλήρες τεχνικό δελτίο.

Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης. Οι ελαιώνες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο σχηματισμού των ανθοταξιών. Οι μεσοπρώιμοι και πιο όψιμοι ελαιώνες βρίσκονται στο στάδιο διαμόρφωσης των ανθοταξιών και ανοίγματος των οφθαλμών. Η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω της εποχής και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, επισημάνουμε τα προβλήματα φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια αυτή την περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα φυτοπροστασίας της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου για την ελαιοκαλλιέργεια (γλοιοσπόριο, κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, δάκος, μαργαρόνια), εφιστούμε την προσοχή των ελαιοκαλλιεργητών στα παρακάτω:

  • Γλοιοσπόριο ή Ανθράκνωση (Colletotricum gloeosporioides, Colletotricum acutatum & Colletotricum clavatum). Η περσινή καλλιεργητική περίοδος, λόγω των κλιματικών κυρίως συνθηκών που επικράτησαν, ευνόησαν σημαντικά την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Επειδή υπάρχει αρκετό διαχειμάζων μόλυσμα είτε από προσβεβλημένους μουμιοποιημένους καρπούς που παρέμειναν στο δέντρο είτε από τους μουμιοποιημένους καρπούς στο έδαφος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την προσβολή της νέας βλάστησης. Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια της οποίας η σοβαρότητα εξαρτάται από την επικράτηση υγρών καιρικών συνθηκών. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 – 25 0 C και η υγρασία είναι υψηλή. Την τρέχουσα περίοδο μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας – πρωτογενείς μολύνσεις.
  • Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina συν. Cycloconium oleaginum). Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες – «μάτια παγωνιού» – στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλει ακόμη τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και στη συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις. Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.
  • Κερκόσπορα (Pseudocercospora sladosporioides) Η κερκόσ̟πορα σχηματίζει γκρίζο μεταχρωματισμό στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις. Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας. Και για τις τρεις προαναφερόμενες μυκητολογικές ασθένειες, επειδή υπάρχει υψηλό αρχικό μόλυσμα και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση των ασθενειών, συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νεαρής βλάστησης. Στην περίπτωση που ακολουθήσει βροχόπτωση και η πίεση της ασθένειας είναι μεγάλη και οι προσβολές συνεχίζονται, θα χρειαστεί και 2η επέμβαση (προληπτικά / θεραπευτικά). Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS /PATRA/2019/elia_mikitoktona_270319.pdf
  • Μαργαρόνια (Μargaronia unionalis) Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση (κορυφές και φύλλα τρυφερών βλαστών, κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς). Την περασμένη καλλιεργητική περίοδο σε κάποιες περιοχές υπήρχε σημαντική προσβολή σε μεγάλα ελαιόδεντρα και συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης.
  • Καλόκορη (Calocoris trivialis) Είναι πολυφάγο έντομο το οποίο προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση, κυρίως τους βλαστούς και τους ανθοφόρους οφθαλμούς, περιστασιακά σε ορισμένες περιοχές. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση). Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια και τρέφονται από αυτά. Φέτος λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και παρέχει άφθονη τροφή στο έντομο. Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα 3 ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς.

Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2019/elia_entomoktona_270319.pdf

Εκτιμώντας τα παραπάνω, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ.&Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================