Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Δελτίο Νο1

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών εξέδωσε στις 06/07/2017 (Δελτίο Νο1) το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Βλαστικά στάδια

Διαπιστώσεις : Οι πρώτες προσβολές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στους καρπούς.

Αλευρώδεις – Εριώδης (Aleurothrixus floccosus) -Διαλευρώδης (Dialeurodes citri)

Αλευρώδης

Διαπιστώσεις – Συμπτώματα: Τα άφθονα μελιτώδη απεκκρίματα προνυμφών και ενηλίκων του εντόμου ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς που περιορίζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυλλώματος και μειώνουν την εμπορική αξία των καρπών.

Συστάσεις: Είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα χειρισμοί (με τη λήψη του Δελτίου) στις πρώιμες περιοχές και στις υπόλοιπες (μεσοπρώιμες περιοχές) μετά από τις 10-13 Ιουλίου, ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς στο σύνολο της, διότι αν και θα ακολουθήσουν (αργότερα) επεμβάσεις απομάκρυνσης της καπνιάς από καρπούς και φύλλα, σε περιπτώσεις με μεγάλη έκταση ζημιάς είναι αρκετά δύσκολο τα δέντρα να επανέλθουν στην προηγούμενη υγιή κατάσταση. Γενικά συνιστάται να μην γίνεται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα εφόσον δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από κάποιον εχθρό στα εσπεριδοειδή. Όπου όμως η προσβολή είναι έντονη και είναι απαραίτητο να γίνει χημική καταπολέμηση να προτιμηθεί ο θερινός πολτός, διατηρώντας ορισμένες αψέκαστες ζώνες.

Κοκκοειδή (Planococcus citri, Aonidiella auranti, Chrysomphalus sp)

Ψευδόκκοκος

Συμπτώματα: Συνήθως έχουν 3-4 γενεές το έτος. Τα μέγιστα του πληθυσμού των νεαρών προνυμφών της 2ης γενεάς παρατηρούνται τον Ιούλιο και εμφανίζονται οι πρώτες προσβολές. Εγκαθίσταται σε φύλλα (κυρίως στην πάνω επιφάνεια), βλαστούς, κλάδους, κορμό και καρπούς, εσωτερικά και εξωτερικά της κόμης των δένδρων. Ζημιώνουν τα εσπεριδοειδή κυρίως υποβαθμίζοντας την ποιότητα των καρπών και όταν εγκαθίσταται σε νεαρούς καρπούς προκαλούν παραμορφώσεις. Υψηλότεροι πληθυσμοί παρατηρούνται στα χαμηλότερα σημεία της κόμης.

Συστάσεις: Χημικά μέτρα: Να προτιμηθούν Θερινοί πολτοί για λόγους προστασίας των ωφέλιμων εντόμων.

Φυλλοκνίστης (Phyllocnistis citrella)

Συμπτώματα: Η προνύμφη του εντόμου προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση των δένδρων, δημιουργώντας στοές. Στη συνέχεια τα φύλλα παίρνουν αργυρόχρωμη όψη και καρουλιάζουν. Η ζημιά είναι σοβαρή κυρίως σε νεαρά δενδρύλλια και στα νεαρά εμβόλια.

Συστάσεις: Να προτιμηθούν καλλιεργητικά μέτρα: 1. Αποφυγή θερινών αζωτούχων λιπάνσεων. 2. Αφαίρεση και καταστροφή των λαίμαργων βλαστών που αποτελούν εστίες προσβολής. 3. Περιορισμός των αρδεύσεων στις απόλυτα αναγκαίες.

Φυτοπροστασία: Επιλέγετε προσεκτικά ανάλογα τον εχθρό και την καλλιέργεια σύμφωνα με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί. Τηρείτε τις οδηγίες της ετικέτας, αποκλειστικά με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα. Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας πριν από κάθε εφαρμογή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

Στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί (C. noacki, Eretmocerus deBacki, Aphytis melinus κ.α.) οι οποίοι ρυθμίζουν ικανοποιητικά τους πληθυσμούς των βλαβερών εντόμων. Είναι λοιπόν χρήσιμο πάντα να γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι πληθυσμοί τους σε μια ισορροπία. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί έχουν σαν συνέπεια την εξόντωση των ωφέλιμων εντόμων και κατά συνέπεια την έξαρση των βλαβερών εντόμων της καλλιέργειας.

Προτιμήστε καλλιεργητικά μέσα –π.χ. ελαφρύ κλάδευμα, το οποίο συντελεί στον καλύτερο αερισμό των δένδρων και ταυτόχρονη μείωση των πληθυσμών των εντόμων.

  • Ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητοι και στον καλύτερο δυνατό χρόνο.
  • Μία χρήσιμη πρακτική ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων είναι να αφήνουμε αψέκαστες ζώνες. Οι ζώνες αυτές να αποτελούν το 15-20% του συνόλου των δέντρων και να εναλλάσσονται σε διάφορα σημεία του αγροκτήματος από χρόνιά σε χρονιά.
  • Για αποφυγή καταστροφής των ωφέλιμων εντόμων καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται στον ψεκασμό εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας.
  • Ο Θερινός πολτός δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση.
  • Όταν χρησιμοποιούνται Θερινοί πολτοί πρέπει τα δέντρα να είναι καλά ποτισμένα και να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση. Η επέμβαση να γίνεται πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα και σε μέρα που δεν προβλέπεται καύσωνας.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================