Ημερίδα του ΣΑΣΟΕΕ στην Agrotica 2018

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στην έκθεση Agrotica 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με την παρουσία δεκάδων συνεταιριστών, διακεκριμένοι ομιλητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα της χώρας, ενώ παράλληλα ανέλυσαν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους ενόψει της Νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2020.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός ήταν συντονιστής στην ημερίδα, όπου γενική ήταν η διαπίστωση των ομιλητών ότι, η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αγροτική της πολιτική και να στοχεύσει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και να μην συνεχίσει τις ενέργειες περαιτέρω συρρίκνωσής του.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς επεσήμανε τον κίνδυνο να κοπούν κονδύλια έως και 30% από την ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί μετά το 2020 σε σχέση με την τρέχουσα.

Η μείωση αυτή συνδέεται με την καθυστέρηση υποβολής του εθνικού φακέλου από την κυβέρνηση (και το θέμα των επιλέξιμων γαιών), με το γεγονός ότι μπαίνουν και άλλες χώρες στη συνολική πίτα των δικαιωμάτων, ενώ αρνητικά λειτουργούν για την εισροή κοινοτικών κονδυλίων τα ζητήματα του Brexit και του μεταναστευτικού.

Ο κ. Μελάς στάθηκε ακόμα στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος, ενώ αναφέρθηκε στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον τομέα αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι, θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες, χωρίς όμως να απαξιωθούν οι παλαιοί, επιδοτώντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτούς που παράγουν.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος στην παρέμβασή του  για την ελληνική γεωργία μετά το 2020 και την νέα ΚΑΠ αφού επεσήμανε τα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα του πρωτογενή τομέα που παραμένει παραγωγικός με 12% συμβολή στην απασχόληση, 4% στο ΑΕΠ και 6,125 δισ. ευρώ εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων εστίασε σε δύο κύρια ζητήματα.

Πρώτα αναφέρθηκε στις ενισχύσεις που αποτελούν το 46,2% της καθαρής προστιθέμενης αξίας αφού οι ενισχύσεις της περιόδου 2014-2020 ανέρχονται σε 19,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ανακατανομή των ενισχύσεων για σύγκλιση.

Προς την πορεία όμως  για το 2020 και πριν λήξει  η παρούσα ΚΑΠ (2014-2020) ο κ. Κορασίδης ανέφερε ότι, εφαρμόζονται  σημαντικές αλλαγές στην φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που επηρεάζουν καθοριστικά την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγικών εκμεταλλεύσεων, την απασχόληση και την κινητικότητα (ανακατανομή της γεωργικής γης).

Βαρύτερο φορτίο και από τη φορολογία, αποδεικνύονται, σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αφού από φέτος σε αρκετές παραγωγικές μεσαίες εκμεταλλεύσεις  το ύψος τους θα υπερκαλύψει το ποσό των επιδοτήσεων και η ψαλίδα θα συνεχίσει να ανοίγει μέχρι και το 2020.

Παίρνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και σχεδιάζοντας για μετά το 2020 και συνεκτιμώντας επιπλέον παραμέτρους όπως είναι το Brexit, το προσφυγικό, τις αλλαγές που φέρνει η κλιματική μεταβολή, την υποχρηματοδότηση και τις μειωμένες επενδύσεις, την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών, το θετικό ισοζύγιο στα φρούτα και τα λαχανικά και το αρνητικό στα ζωικά, αλλά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, ο κ. Κορασίδης σημείωσε πως στον οδικό χάρτη για την μετά το 2020 περίοδο, το διαπραγματευτικό βάρος για την νέα ΚΑΠ θα πρέπει να πέσει πρώτα στις Βρυξέλλες και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας της υπάρχουσας παραγωγικής υποδομής που μπορεί να δώσει άμεσα επί πλέον εισόδημα και χωρίς μεγάλο επί πλέον κόστος και στην επιτάχυνση της εισόδου των νέων στην γεωργία που σήμερα έχουν υψηλή μόρφωση εξειδίκευση και κατάρτιση.

Για να πάμε προς τα εκεί, επισήμανε, απαιτούνται συνέργειες με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. (π.χ. προσφυγικό, ανεργία, περιβάλλον), επιστροφή ωφελειών στη γεωργία από τη συμβολή στην ανάπτυξη άλλων κλάδων, (όπως ο τουρισμός) μετριασμός και μοιράσματος του κόστους από την κλιματική μεταβολή και τους νέους κινδύνους ασθενειών και επιδημιών, οργάνωση σε ομάδες παραγωγών, άσκηση πολιτικών παρέμβασης και προστασίας (π.χ. για κόκκινα δάνεια, ακατάσχετοι λογαριασμοί, στήριξη εξαγωγών κλπ), υποδομές, εφαρμογή εθνικής πολιτικής ανταμοιβών και κινήτρων (π.χ. μέσω της φορολογίας, ασφαλιστικού, επιδοτήσεων σε επενδύσεις κλπ), ενσωμάτωση τεχνολογίας και καινοτομίας, για να υπάρξει και υπεραξία από το παραγόμενο προϊόν.

Ο αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος έκανε λόγο για μεγάλη κρίση στην ελληνική οικονομία και στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι γερασμένος και συνεχώς συρρικνώνεται. Πρόσθεσε δε με έμφαση πως, αν μετά τον πόλεμο όπου το 40%-45% ασχολούνταν με τη γεωργία ήταν επιθυμητή η μείωση του ποσοστού αυτού, σήμερα η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα αποτελεί «θανάσιμο κίνδυνο για την πατρίδα μας».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι– «οι φύλακες άγγελοι» της υπαίθρου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά που κρατάνε ζωντανά τα χωριά στην ελληνική περιφέρεια – είναι σε μόνιμη κρίση και αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Την ημερίδα έκλεισαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες δύο ακόμη μέλη του ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες που αποτελούν τις βασικές δραστηριότητες των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Αναγνωρίστηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

   Αναγνωρίστηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε …

==============================================