Πατάτα: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Περονόσπορου-Αλτερναρίωσης

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας Πατάτας για Φθοριμαία, Περονόσπορο, Αλτερναρίωση, εξέδωσε στις 12/9/2017 το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Διαπιστώσεις: Στην Μεσσηνία οι φυτέψεις της φθινοπωρινής καλλιέργειας ξεκίνησαν το 2ο 15θήμερο του Αυγούστου και τα φυτά βρίσκονται στη 2 η βλαστητική ανάπτυξη με ύψος μεγαλύτερο από 10 εκατοστά. Στην Αχαΐα το 70 % των καλλιεργειών έχει αναδυθεί ενώ στην Ηλεία στις περισσότερες καλλιέργειες ξεκίνησε το φύτρωμα.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ

Διαπιστώσεις: Υπάρχουν αρκετές συλλήψεις στις παγίδες της Αχαΐας και Ηλείας και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια.

Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ

Διαπιστώσεις: Παρουσιάζονται ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές.

Συστάσεις: Συνιστώνται εφαρμογές με την εμφάνιση των προσβολών (μικρές στην αρχή και στη συνέχεια μεγάλες στρογγυλές κηλίδες, σκούρου χρώματος με χαρακτηριστικούς ομόκεντρους κύκλους και κίτρινα περιθώρια στα πιο παλιά φύλλα). Επίσης, να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση προσβολών.

Συστάσεις: Πλησιάζει η κρίσιμη περίοδος για την καλλιέργεια η οποία αναπτύσσεται ταχύτητα. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού της ΕΜΥ για την επόμενη εβδομάδα, σε γενικές γραμμές, αναμένεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 21/2/2017) και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2017, σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================