Τελευταία Νέα

ΕΝΦΙΑ: Αγροτικά και Κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρούνται από τον κύριο φόρο

Στα 3,153 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το φετινό ΕΝΦΙΑ τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτήθηκαν στο Taxisnet.

Για άλλη μια χρονιά, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (θερμοκήπια, αποθήκες, σταύλοι κλπ) εξαιρούνται από τον κύριο φόρο, προσμετρώνται ωστόσο για το συμπληρωματικό, γεγονός που οδηγεί σε επιβαρύνσεις για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, ιδίως κτηνοτρόφους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί να επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο πλαίσιο του «ανασχεδιασμού» του φόρου ακινήτων το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν φέτος μεσοσταθμικά κατά 20%, η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε –σε σχέση με πέρυσι- ήταν 26 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

– Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

– Ο συμπληρωματικός φόρος φτάνει στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)

– Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ: 2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα

– Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. Ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Προθεσμίες και τρόπος εξόφλησης

Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την μικρότερη δόση να είναι 20 ευρώ που σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε μηνιαίων δόσεων είναι oι εξής: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 31 Οκτωβρίου 2017, 30 Νοεμβρίου 2017, 29 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου 2018.

Τα νέα εκκαθαριστικά θα μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet. Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο site της ΑΑΔΕ (Taxis) θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά να επιλέξουν το έτος 2017.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν από το taxisnet την ειδική ειδοποίηση πληρωμής του φόρου που περιλαμβάνει την Ταυτότητα Οφειλής αλλά και το ακριβές ποσό κάθε δόσης και την ημερομηνία λήξης της.

Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τραπεζικό γκισέ αλλά με την καταβολή προμήθειας υπέρ της τράπεζας (εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών). Με την ταυτότητα οφειλής μπορεί να πληρωθεί ο φόρος μέσω των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης των τραπεζών (web banking, phone banking).

Εξάλλου, η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε άτοκες δόσεις μέσω των σχετικών προγραμμάτων πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας!

Αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση  της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας. Προθεσμία υποβολής …

==============================================