Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, εκδίδοντας το 1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων.
ΣΤΟΧΟΙ:
- Το παρόν Πρώτο Δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων καταρτίστηκε από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε Αχαΐας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την ενημέρωση τους για αποτελεσματική φυτοπροστασία των καλλιεργειών τους.
- Αφορά στο χρονικό διάστημα ανάπτυξης από την έναρξη της ανθοφορίας των βαμβακοφύτων μέχρι την καρπόδεση του 15% των ανθέων.
- Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά κάθε 3-4 μέρες την βαμβακοκαλλιέργεια του, έτσι ώστε σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:
- Στις περισσότερες περιοχές η σπορά πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου. Σε γενικές γραμμές οι καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.1
- Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα στις καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της εμφάνισης των πρώτων καρυδιών.
- Οι συλλήψεις ακμαίων της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία μας εμφανίζονται κατά μέσο όρο σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αν και σημειώθηκε σποραδική παρουσία πεσμένων χτενιών, στις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους γεωπόνους της Δ/νσης στις βαμβακοφυτείες, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη προνυμφών στα καρποφόρα όργανα.
- Οι συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού της 1ης γενιάς στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσίας μας είναι σχετικά χαμηλές.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
1.) Οι παραγωγοί μας με την λήψη του παρόντος δελτίου απαιτείται να βρίσκονται σε ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, να επιθεωρούν την καλλιέργεια τους ΤΑΚΤΙΚΑ (κάθε 3 με 4 ημέρες). Η επιθεώρηση των βαμβακοφυτειών συστήνεται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες ως εξής: ο παραγωγός διασχίζει το χωράφι του διαγώνια και εξετάζει σε 10 σημεία 100 φυτά, δηλαδή 10 φυτά σε κάθε σημείο. Στην παρούσα φάση όταν διαπιστωθούν έξι (6) έως οκτώ (8) ζωντανές προνύμφες πράσινου σκουληκιού με μήκος μέχρι 1 cm, ανά 100 φυτά, ή χρηστικά μία προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επίσης γραμμής κ.μ.ο. μήκους 1 cm, συστήνεται η ΑΜΕΣΗ επέμβαση (ψεκασμός) των φυτειών με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Ο ψεκασμός να επαναληφθεί, αν απαιτείται, μετά από 10 ημέρες. Προτιμότερο είναι ο ψεκασμός να διενεργείται νύχτα γιατί τότε δραστηριοποιούνται τα ακμαία (πεταλούδες) του πράσινου σκουληκιού αλλά και για την προστασία των μελισσών. Η χημική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στις πρώτες ηλικίες της προνύμφης (ΜΗΚΟΣ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ).
Στην παρούσα φάση πρέπει να γίνονται ψεκασμοί ΜΟΝΟ όταν είναι αναγκαίο ώστε να προστατευθούν τα ωφέλιμα έντομα. Σκοπός πρέπει να είναι η προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ωφέλιμων εντόμων, ώστε να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επόμενων γενεών του πράσινου. Γι’ αυτό όταν αποφασιστεί επέμβαση κατά προτεραιότητα να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα εκλεκτικά, μη επιζήμια στα ωφέλιμα.
2.) Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο ανθοφορίας, συνιστάται να προβαίνουμε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (μορφής ροζέτας), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας
3.) Σε ότι αφορά άλλα έντομα επέμβαση γίνεται ΜΟΝΟ όταν φθάσουμε σε όρια επέμβασης όπως παρακάτω:
- ΘΡΙΠΕΣ: Γενικά δεν απαιτείται επέμβαση. Εντούτοις συνιστάται επέμβαση όταν εμφανιστούν κ.μ.ο 1-2 άτομα θρίπα σε δείγμα 20-40 φυτών.
- ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ): Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 25 ατόμων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.
- ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ: Απαιτείται επέμβαση μόνο εάν οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.
4.) Συστήνεται να γίνεται ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, για να αποφευχθεί η υπερβολική ανάπτυξη των φυτών, με επακόλουθο την οψίμηση και προσέλκυση των επιβλαβών εντόμων. Σε βαμβακοφυτείες ευρισκόμενες στο στάδιο της ανθοφορίας και έναρξης καρπόδεσης (ύψος φυτών περίπου 65 cm) συνιστάται γενική δόση άρδευσης 50 κ.μ νερού/στρέμμα, ενώ σε εδάφη γόνιμα με ύψος φυτών άνω των 70 cm συνιστάται γενική δόση άρδευσης 40 κ.μ νερού/στρέμμα περίπου.
Στην περίπτωση βαμβακοφυτειών με πλούσια βλάστηση και μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα., συνιστάται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών (mepiquat chloride 5 SL) με δόση 25-70 κυβικά cm / στρέμμα, αναλόγως της γονιμότητας των εδαφών και το ύψος των φυτών. Στη συνέχεια να ακολουθεί άρδευση.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:
- Αν χρειαστεί να γίνουν, ψεκασμοί, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ από το ΥΠΑΑΤ για την καλλιέργεια του βαμβακιού φυτοπροστατευτικά προϊόντα και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια τους, την προστασία του περιβάλλοντος και των μελισσών (ενημέρωση μελισσοκόμων πριν τον ψεκασμό). Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τον νέο Νόμο 4036/2012 οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα σκευάσματα στις καλλιέργειες τους είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
- Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr) και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.
Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και παντός χειρισμού επί της καλλιέργειας των. Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μας να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Αιτωλ/νιας. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2631361664.
Δείτε εδώ το Δελτίο