Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Δελτίο Νο5

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών εξέδωσε στις 28/07/2017 (Δελτίο Νο5) το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί των εχθρών αυτή την εποχή, κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα σε όλες τις περιοχές, σύμφωνα με τις τοπικές παρατηρήσεις. Ελαφρώς πιο έντονη παρουσία του Ψευδόκοκκου στη περιοχή Αγρινίου (Καλύβια, Δοκίμι). Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν εκκολάψεις αυγών «Διαλευρώδη», κυρίως στις περιοχές Τραγανού και Γαστούνης. Συστήνεται, τακτικός και επιμελής έλεγχος των οπωρώνων

Ψευδόκοκκος

Διαπιστώσεις – Συμπτώματα: Στα σημεία επαφής του καρπού με το μίσχο, στις μασχάλες των κλαδιών και στα ίδια τα κλαδιά εμφανίζεται βαμβακώδες επίχρισμα (βαμβακώδεις σάκκοι) στο οποίο διακρίνονται μικρά άσπρα ωοειδή έντομα. Η ποιότητα των καρπών υποβαθμίζεται αισθητά. Τα κοκκοείδη είναι φορείς διαφόρων ασθενειών. Τα έντομα απορροφούν το χυμό του φυτού, περιορίζοντας έτσι τη ζωτικότητα του δέντρου και εκκρίνουν μελίτωμα μειώνοντας την εμπορικότητα του καρπού λόγω της βαμβακώδους εμφάνισης και της ανάπτυξης της καπνιάς, ενώ προκαλείται και καρπόπτωση.

Κόκκινη Ψώρα

Κόκκινη ψώρα (Aonidiella aurantii)

Διαπιστώσεις – Συμπτώματα: Η ζημιά που προκαλείται στους καρπούς οφείλεται στην παρουσία του κοκκοειδούς (κόκκινο ψώριασμα και μαύρισμα από την καπνιά) και στις κηλίδες που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνσή τους. Στους νεαρούς καρπούς, στα σημεία των νυγμάτων παραμορφώνονται τα κύτταρα, σκληραίνει ο φλοιός και αργότερα σχηματίζονται μικρές εσοχές, οι οποίες παραμένουν μέχρι την εποχή της συγκομιδής μειώνοντας την εμπορική τους αξία. Η απόσπαση ή το ξέπλυμα των κοκκοειδών από τον καρπό είναι δύσκολη, ακόμα και μετά από το χειρισμό τους στα συσκευαστήρια. Πολύ ζεστός και ξηρός καιρός προκαλεί θάνατο σε αξιόλογο ποσοστό νεαρών προνυμφών.

Συστάσεις: Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από κάποιον ή/ και από τους δύο παραπάνω εχθρούς

Πρώιμες περιοχές: 29 Ιουλίου – 05 Αυγούστου. Μεσοπρώιμες περιοχές: 07 – 12 Αυγούστου. Παραφινικά λάδια, Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Πυροπροξιφέν, Σπιροτετραμάτ, Χλωρπυριφώς, Χλωρπυριφώς-μεθύλ,

Οι θερινοί πολτοί και τα λάδια να χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο. Όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια. Προσοχή στις θερμοκρασίες κατά την επέμβαση (υψηλές θερμοκρασίες, ή άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα). Επιμελής ψεκασμός με έμφαση στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.

Λεκάνιο

Συμπτώματα: Το Λεκάνιο (Saissetia oleae Olivier) στη χώρα μας τοπικά και περιστασιακά προκαλεί σοβαρές ζημιές στα εσπεριδοειδή. Η παρουσία του εντόμου στα εσπεριδοειδή ευνοείται κυρίως σε δενδροκομεία υγρά, πυκνά, ακλάδευτα που δεν αερίζονται καλά. Καλλιεργητικά μέτρα: που θα περιορίσουν την υγρασία και θα βοηθήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Χημική καταπολέμηση: Μόνο στις καλλιέργειες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από Λεκάνιο να γίνει άμεση καταπολέμηση με σκεύασμα που καταπολεμά επίσης τον Ψευδόκοκκο ή την Κόκκινη Ψώρα, εφόσον υπάρχουν προσβολές και από αυτά τα κοκκοειδή

Συστάσεις: Παραφινικά λάδια, Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Δέλταμεθρίν*, Πυροπροξιφέν, Ταου-φλουβαλινέϊτ, Φενοξικαρμπ, Φοσμέτ, Χλωρπυριφώς, Χλωρπυριφώς-μεθύλ

Φυλλοκνίστης

Συμπτώματα: Η προνύμφη του εντόμου προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση των δένδρων, δημιουργώντας στοές ενώ στη συνέχεια τα φύλλα παίρνουν αργυρόχρωμη όψη και καρουλιάζουν.

  • Καλλιεργητικά μέτρα: Συστήνεται η αποφυγή θερινών αζωτούχων λιπάνσεων καθώς επίσης αφαίρεση και καταστροφή των λαίμαργων βλαστών που αποτελούν εστίες προσβολής. Περιορισμός των αρδεύσεων στις απόλυτα αναγκαίες.
  • Χημική καταπολέμηση: Όταν εντοπιστούν οι προσβολές, συνιστώνται επεμβάσεις κάθε 15 ημέρες κυρίως στα φυτώρια και στις νέες καλλιέργειες. Ο ψεκασμός να κατευθύνεται στη νεαρή βλάστηση με χοντρές σταγόνες, ώστε να προκαλούνται λιγότερες ζημιές στα παράσιτα. Ως κατώφλι επέμβασης έχει οριστεί: 20% προσβεβλημένης επιφάνειας του φύλλου ή 0,74 προνύμφες/φύλλο

Αλευρώδεις

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκκολάψεις των αυγών «Διαλευρώδη» (2ης γενιάς) κυρίως σε οπωρώνες στις περιοχές Τραγανού και Γαστούνης.

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί των εντόμων του «Αλευρώδη» είναι δύσκολο να ελεγχθούν με χημικά μέσα καθώς τα εντομοκτόνα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε άτομα που ψεκάζονται άμεσα οπότε απαιτούν συνεχείς επαναλήψεις με καλό «λούσιμο» των δέντρων κυρίως στην κάτω μεριά των φύλλων (συνήθως στα χαμηλότερα φύλλα). (Προσοχή! Εφαρμογή σύμφωνα με τις εγκρίσεις)

Συστάσεις: Βιολογικά μέτρα: Απελευθέρωση και προστασία ορισμένων φυσικών εχθρών (όπως τα ενδοφάγα Cales noacki και το Encarsia lahorensis). Προτείνονται συστηματικά καλλιεργητικά μέτρα για τον καλύτερο αερισμό των δέντρων. Αναλόγως την εικόνα του κάθε οπωρώνα και εφόσον κριθούν απαραίτητες χημικές επεμβάσεις συστήνεται να γίνουν άμεσα, με παραφινικά λάδια σε συνδυασμό με σκευάσματα που επιδρούν στις εκδύσεις του εντόμου, επηρεάζουν τη μετάβαση του από το ένα στάδιο στο άλλο, ή άλλα μιμητικά της ορμόνης νεότητας του εντόμου που παρεμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη και ενηλικίωση του (όπως σε παλαιότερα δελτία, π.χ. Πυροπροξιφέν).

Δείτε εδώ το Δελτίο

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================