Πονοκέφαλος από την φορολόγηση για τους ψαράδες με σκάφη χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους

Δυσάρεστες εκπλήξεις για μια μεγάλη μερίδα αλιέων επιφύλασσε η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η μη συμπερίληψή τους στα δεδομένα βάσει των οποίων πραγματοποιούταν η προσυμπλήρωση των κωδικών 037-038 τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν απλά μια πρόγευση καθώς, ακόμα και μετά τη φόρτωση στο σύστημα των νέων επικαιροποιημένων αρχείων που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ, πολλοί εξ αυτών διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και ότι φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακόμα σύμπτωμα τoυ αλαλούμ που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τη φορολόγηση του κλάδου και η οποία αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, και στη διχογνωμία που επικρατεί, ακόμα και στο εσωτερικό της φορολογικής διοίκησης, για το καθεστώς και την αρμοδιότητα φορολόγησης του εισοδήματος από αλιευτικά σκάφη χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους με συμπλοιοκτησία. Με εγκύκλιο (ΠΟΛ.1035/18.3.2016) που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2016, η Γενική Γραμματεία Εσόδων ενημέρωνε ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση 47/2015 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους πρέπει να φορολογείται βάσει των διατάξεων περί φορολογίας πλοίων (ν. 27/1975) και όχι ως εισόδημα από γεωργική επιχείρηση.

Υποχρεωτικά στα βιβλία

Επί της ουσίας, ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι συνεχίζουν ως σήμερα να αντιμετωπίζουν φορολογικά το εισόδημα αυτό ως εισόδημα από αγροτική επιχείρηση, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται λογιστικά. Σε απαντητικό έγγραφο που έστειλε στις αρχές του μήνα η ΔΟΥ Μυτιλήνης, ύστερα από σχετικά ερωτήματα του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Νομού Λέσβου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2859/2000 και της ΠΟΛ 1320/1998, οι εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας των οποίων το μήκος μεταξύ καθέτων είναι μικρότερο ή ίσο των 12 μέτρων (σ.σ. 10 κόροι), έχουν τη δυνατότητα επιλογής της ένταξής τους στις διατάξεις του άρθρου αυτού (κατ’ αποκοπή καταβολή ΦΠΑ) ή την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ο εκμεταλλευτής σκάφους μικρότερου των 6 μέτρων μεταξύ καθέτων που έχει ενταχθεί στο ειδικό κατ’ αποκοπή καθεστώς καταβολής ΦΠΑ δεν υποχρεούται στην κατ’ αποκοπή καταβολή ΦΠΑ».

Επιπλέον, «σύμφωνα με την ΠΟΛ 1007/2015, από 1/1/2015 υπάρχει υποχρέωση για τη συμπλοιοκτησία αλιευτικού σκάφους παράκτιας αλιείας με μήκος μεταξύ καθέτων έως 12 μέτρα, τήρησης και ενημέρωσης λογιστικών αρχείων. Η ατομική επιχείρηση εκμετάλλευσης αλιευτικού σκάφους παράκτιας αλιείας με μήκος μεταξύ καθέτων έως 12 μέτρα απαλλάσσεται από την ενημέρωση λογιστικών αρχείων, όχι όμως και από την τήρηση. Επομένως, έχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείων λιανικής και χονδρικής πώλησης, στοιχείων διακίνησης κ.λπ.».

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================