Τελευταία Νέα

Β. Αποστόλου: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων Νεών Αγροτών, τέλος Ιουνίου η πληρωμή του 70%

 

<<Μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δις €. Δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί>>.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Β. Αποστόλου, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκίδας. Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠE Αθ. Καπρέλης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθ. Ζαννιάς.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ. Την εξαετία 2015-2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις ευρώ, αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις.

Νέοι Αγρότες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκ. €, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η β΄ αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών.

Σε συνδυασμό με αυτό το μέτρο έγινε και η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.

Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα.

Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και 100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

Αλιεία

Εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων.

πηγή: minagric.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================