Ανάγκες Φροντίδας Αμπέλου μετά απο χαλαζόπτωση απο το Περ/κό Κέντρο Ιωαννίνων

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας και ανάγκες φροντίδας απο χαλαζόπτωση για την καλλιέργεια του Αμπέλου εξέδωσε στις 13/6/2017 (Δελτίο Νο7) το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημερομηνία σημειώθηκαν ισχυρά καιρικά φαινόμενα με έντονη χαλαζόπτωση και στην περιοχή νοτίως της λίμνης Τριχωνίδας (Δ.Δ. Ματαράγκας, Παπαδάτες, κ.α.) προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες αμπέλων.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο:

Ανάγκες φροντίδας από ζημιές μετά από χαλαζόπτωση

Στις 11/6/2017 σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ζίτσας όπου βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιοχές όπου έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά ως προς την παραγωγή αλλά με διαφορετικές ανάγκες φροντίδας από τους αμπελουργούς.

Περιοχή (Α): Είναι η περιοχή με τη μικρότερη ζημιά όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία. Οι περισσότεροι αμπελώνες έχουν ζημιά στην παραγωγή καθώς τα σταφύλια έχουν κοπεί σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό, όμως από πλευράς φροντίδων αρκεί η άμεση επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα για το «ψήσιμο» των πληγών.

περιοχή Α

Περιοχή (Β): Είναι η περιοχή όπου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

περιοχή Β

Οι αμπελώνες της περιοχής (Β) πέρα από την επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα πρέπει να κλαδευτούν εκ νέου καθώς οι λανθάνοντες οφθαλμοί έχουν πληγωθεί και συνεπώς δεν θα υπάρχει παραγωγή ούτε την επόμενη βλαστική περίοδο αν μείνουν ως έχουν (βλ φωτογραφία 3). Το κλάδεμα πρέπει να γίνει χαμηλά σε κάθε βλαστό όπως στην φωτογραφία 4 ώστε να εκτπυχθούν νέοι βλαστοί που θα δώσουν καρποφόρο ξύλο για το χειμερινό κλάδεμα, να εξασφαλιστεί έτσι η παραγωγή την ερχόμενη χρονιά και να εξαιρεθεί το πληγωμένο μέρος των βλαστών.

φωτ.3 . Ζημιές σε οφθαλμούς από την χαλαζόπτωση.
φωτ.4 Προτεινόμενο κλάδεμα για την ενθάρρυνση έκπτυξης νέων βλαστών.

Περονόσπορος

Στην περιοχή του Σακελλαρικού Ιωαννίνων βρέθηκε στις 12/6/2017 η πρώτη κηλίδα περονοσπόρου από την Υπηρεσία μας. Λόγω της όψιμης εμφάνισης της ασθένειας ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας είναι μειωμένος καθώς το παθογόνο δεν έχει συμπληρώσει περισσότερους από ένα επαναληπτικούς κύκλους σε αντίθεση με άλλες χρονιές στην ίδια περίοδο. Ωστόσο επειδή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας καλό θα είναι να συνεχιστεί η επιμελημένη προστασία όλων των αμπελώνων μέχρι και το γυάλισμα των ραγών και μέχρι την έκδοση νέου δελτίου. Κατάλληλα φάρμακα και στοιχεία για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας βλ λίστα μυκητοκτόνων με έγκριση στην καλλιέργεια αμπέλου που έχει αποσταλεί ΔΓΠ 2/24-3-2017.

Δείτε εδώ το Δελτίο

φωτό: Τεχν. δελτίο τμήματος περ/κού κέντρου προστασίας φυτών & ποιοτικού ελέγχου Ιωαννίνων 7.13/6/2017

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================