Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών: Αλευρώδεις-Τετράνυχος-Ψευδόκοκκος

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών εξέδωσε στις 08/05 το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Βλαστικά στάδια

Διαπιστώσεις: Τα δέντρα σε όλες τις περιοχές έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της ανθοφορίας και πλέον έχουν εμφανιστεί τα μικρά καρπίδια. Έντονες προσβολές από το έντομο του Διαλευρώδη των εσπεριδοειδών (Dialeurodes citri), έχουν παρατηρηθεί σε αρκετές νέες περιοχές του Ν. Ηλείας.

Αλευρώδεις (Εριώδης – Διαλευρώδης)

 

Συμπτώματα: Τα ακμαία εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους καρπούς των εσπεριδοειδών. Εκκρίνουν μία μελιτώδη ουσία που ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα της “καπνιάς” σε φύλλα και καρπούς, αιτία για την υποβάθμιση της ποιότητας παραγωγής και της υγείας των δέντρων. Το επόμενο διαστημα αναμένεται ανάλογα με την περιοχή η σταδιακή εκκόλαψη των αβγών και οι προνύμφες του 1ού σταδίου (κινητές μορφές).

Συστάσεις: Απαιτούνται υπεύθυνοι χειρισμοί στο κατάλληλο στάδιο, για τη καταπολέμηση του εντόμου (σε επόμενο δελτίο) καθώς μετακινείται εύκολα με τον αέρα και εγκαθίσταται ραγδαία σε νέες περιοχές.

  • Χημικά μέτρα: Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση του Διαλευρώδη των εσπεριδοειδών, συστήνεται η αποφυγή άσκοπων χημικών επεμβάσεων που καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα, αναπτύσουν ανθεκτικότητες και απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Για τον Εριώδη – συμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί (www.minagric.gr).
  • Καλλιεργητικά μέτρα: • Αποφυγή όψιμων αζωτούχων λιπάνσεων • Κλάδεμα των δέντρων για καλύτερο αερισμό και αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών • Κανονικές αρδεύσεις
  • Βιολογικά μέτρα: Απελευθέρωση και προστασία ορισμένων φυσικών εχθρών (όπως τα ενδοφάγα παράσιτα Cales noacki και το Encarsia lahorensis). Ψεκασμοί με θερινά λάδια, άλατα καλίου και μικροβιακά σκευάσματα Beauveria bassiana.

Αφίδες

 

Συμπτώματα: Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα που προσβάλλουν πολλές καλλιέργειες, αλλά και τα εσπεριδοειδή. Προτιμούν την κάτω επιφάνεια νεαρών φύλλων, από τα οποία απομυζούν φυτικούς χυμούς προκαλώντας το γνωστό “καρούλιασμα” των φύλλων. Επίσης, προσβάλλουν και άνθη προκαλώντας την πτώση τους. Η προσβολή στα εσπεριδοειδή ξεκινά με την εμφάνιση της νεαρής τρυφερής βλάστησης και συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Εκκρίνουν μελιτώδεις ουσίες πάνω στις οποίες αναπτύσσεται ο μύκητας της “καπνιάς”. Ορισμένες αφίδες είναι και φορείς της ίωσης της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.

Συστάσεις: Δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες προσβολές. Επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες), για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής, και αν ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα) να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.

Τετράνυχοι (Κοκκινος – Κίτρινος)

τετράνυχος κόκκινος
τετράνυχος κίτρινος
τετράνυχος κίτρινος

 

Συμπτώματα: Απαιτούνται συχνοί και προσεκτικοί έλεγχοι. Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Έχουν πολλές γενιές το χρόνο και εμφανίζουν εξάρση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Προκαλούν στίγματα στα φύλλα, που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την επάνω πλευρά του φύλλου, όπου προτιμούν να τρέφονται, ως κιτρινίσματα ή ασπρίσματα. Μπορεί να φανούν αντίστοιχα συμπτώματα και σε καρπούς πριν ωριμάσουν.

Συστάσεις: Απαραίτητη επέμβαση όπου και εφόσον παρατηρούνται έντονες προσβολές σύμφωνα με τις λίστες φυτοπροστατευτικών που έχουν εκδοθεί (www.minagric.gr)

Ψευδόκοκκος

Ψευδόκκοκος

Συμπτώματα: Ο ψευδόκοκκος είναι ένα κοκκοειδές που προκαλεί σημαντικές ζημιές στα εσπεριδοειδή και σε άλλες καλλιέργειες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη καταπολέμηση της πρώτης γενεάς, ώστε να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Οι ζημιές από το έντομο θα γίνουν αντιληπτές Αύγουστο με Σεπτέμβριο, οπότε θα είναι ήδη αργά για την καταπολέμηση του. Την άνοιξη το έντομο δραστηριοποιείται και τα θηλυκά άτομα ωοτοκούν και προσβάλλουν την νεαρή βλάστηση. Γενικά προτιμούν υγρά και σκιερά μέρη, ενώ ο ξηρός καιρός δεν τα ευνοεί. Οι καρποί υφίστανται σημαντική υποβάθμιση ως προς την εμπορική τους αξία.

Συστάσεις: Πρέπει να γίνεται τακτική επιθεώρηση των δέντρων και οι επεμβάσεις να κλιμακωθούν ανάλογα την περιοχή, πάντα όμως πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό

Φυτοπροστατευτικά: Εφαρμόζετε αποκλειστικά, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα. Τηρείτε πάντοτε και πιστά τις οδηγίες της ετικέτας.

 

Δείτε εδώ το Δελτίο

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================