Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Εσπεριδοειδών: Αφίδες-Καλόκορη

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών εξέδωσε στις 3/5/17 το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

Α Φ Ι Δ Ε Σ

Στα σταθερά παρατηρητήρια έχουν βρεθεί οι πρώτες αποικίες αφίδων (κυρίως της πράσινης αφίδας Aphis spiraecola). Τα όρια για την καταπολέμηση είναι 5-10% των βλαστών με αποικίες αφίδων στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές, αντίστοιχα. Επειδή τα όρια ενδεχομένως να μην ξεπεραστούν σκόπιμο είναι ο κάθε παραγωγός να εξετάζει τα δέντρα του, παρατηρώντας τον αριθμό των προσβεβλημένων βλαστών μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταμέτρηση του αριθμού των προσβεβλημένων βλαστών σε ένα m 2 κόμης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφελίμων (ειδικά των αρπακτικών που ξεχωρίζουν εύκολα).

αρπακτικό του γένους Scymus sp

Η παρουσία ωφέλιμων αρπακτικών είναι επιθυμητή και πρέπει να σταθμίζεται πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για εφαρμογή που ενδεχομένως τα βλάψει. Σε οπωρώνες της Θεσπρωτίας ειδικά τα αρπακτικών του γένους Scymus sp απαντώνται συχνά.

Εάν τοπικά ξεπεραστούν τα ανωτέρω όρια, μπορεί να σχεδιαστεί αντιμετώπιση του εχθρού με χημικά μέσα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των μελισσών. Για να μην αποβούν οι εφαρμογές σκευασμάτων μελισσοτοξικές, θα πρέπει να προτιμούνται τα ηπιότερα εξειδικευμένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα (βλ σχετική λίστα εντομοκτόνων) με την ένδειξη «σχετικά μη μελισσοτοξικό» και να εφαρμόζονται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες μετά το πέρας της δραστηριότητας των μελισσών. Οι μελισσοκόμοι να ειδοποιούνται για την εφαρμογή του ψεκασμού με σκοπό το κλείσιμο των κυψελών για 24 ώρες μετά την εφαρμογή. Να καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά μόνο δέντρα ή στα επανεμβολιασμένα που συνήθως έχουν το πρόβλημα, στοχεύοντας την νεαρή βλάστηση και να μην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά μόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κ Α Λ Ο Κ Ο Ρ Η

Αφορά σε τοπικές προσβολές σε κλημεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζημιά αφορά στους ανθικούς οφθαλμούς ή την αυξανόμενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη μια μαύρης σταγόνας στην θέση του κοψίματος. Εγκεκριμένο σκεύασμα εφόσον είναι αναγκαία επέμβαση αυτήν την εποχή είναι μόνο το παραφινικό λάδι (cas 97862-82-3) το οποίο επειδή είναι μελισσοτοξικό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μετά τις παραπάνω απαραίτητες προφυλάξεις και σε συνεννόηση με τους μελισσοπαραγωγούς.

Ψ Ω Ρ Ε Σ

Οι έρπουσες της πρώτης γενιάς της κόκκινης ψώρας, παρλατόριας και του ψευδόκοκου δεν έχουν εκκολαφθεί. Θα ακολουθήσει επόμενο δελτίο.

Τ Ε Τ Ρ Α Ν Υ Χ Ο Ι

Μόνο ωφέλιμα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγματα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νομούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας. Κανένας ψεκασμός δεν είναι επιβεβλημένος αυτήν την εποχή.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================