Δεν μειώνεται η σύνταξη στους παλιούς ανεξαρτήτως Ταμείου, που συνεχίζουν να καλλιεργούν

Άμεσα η σύνταξη ΟΓΑ

O «κόφτης» του 60% δε θα ενεργοποιηθεί για κανέναν συνταξιούχο που συνεχίζει να καλλιεργεί και συνταξιοδοτήθηκε πριν τις 13 Μαϊου 2016, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού Ταμείου, ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος.

Για όσους ωστόσο συνταξιοδοτούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά η περικοπή θα εφαρμοσθεί κανονικά, με την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ για τους οποίους έχει προβλεφτεί μεταβατική «περίοδος χάριτος» μέχρι τις 31/12/2024.

 

Όσον αφορά την υποχρέωση καταβολής εισφορών για το εισόδημά τους που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν, θα έχουν Απαλλαγή.

Το ίδιο ωστόσο δε θα ισχύσει για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων ούτε για τους ετεροεπαγγελματίες. Και οι δύο αυτές κατηγορίες παραγωγών θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στο εισόδημα που προέρχεται από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν ή από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από νέες δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου την Παρασκευή 5 Μαϊου στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ειδικότερα ο υφυπουργός ανέφερε ότι εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή για την επιδότηση, με τον αντίστοιχο συντελεστή που ισχύει κάθε φορά, θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι ή ετεροεπαγγελματίες ή συνταξιούχοι, πλην εκείνων του ΟΓΑ.

Όσον αφορά την περικοπή της σύνταξης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι ο «κόφτης» του 60% δε θα ενεργοποιηθεί για κανέναν συνταξιούχο που συνεχίζει να καλλιεργεί και συνταξιοδοτήθηκε πριν τις 13 Μαϊου 2016, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού Ταμείου.

Για όσους ωστόσο συνταξιοδοτούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά η περικοπή θα εφαρμοσθεί κανονικά, με την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ για τους οποίους έχει προβλεφτεί μεταβατική «περίοδος χάριτος» μέχρι τις 31/12/2024.

Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό ο κ. Πετρόπουλος είχε νωρίτερα συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, Μανώλη Θραψανιώτη και Χρήστο Σιμορέλη στους οποίους έδωσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό θα ήταν –όπως επισημάνθηκε άλλωστε και στη Βουλή- το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο προχωρώντας στην έκδοση σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου. Τα ερωτήματα των αγροτών είναι καθημερινά, οι ερμηνείες –από ειδικούς και μη- των επίμαχων διατάξεων διαφορετικές και, όσο δεν υπάρχει έγγραφη αποτύπωση των όσων λέγονται στη Βουλή με νομική ισχύ, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό…

 

πηγή ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================