Ενισχύεται το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών με επιπλέον 24 εκατ. ευρώ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Βαγγγέλη Αποστόλου, με την Ένωση Περιφερειών. Ο κ. Β.Αποστόλου ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει δρομολογήσει την προκήρυξη -εντός του 2017- του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων του ΠΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού περί των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «ΥΧ», την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Αποστόλου θα δώσει πληροφορίες για όλα τα μέτρα του ΠΑΑ που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βάσει όσων αναφέρθηκαν εντός της σύσκεψης, στις Περιφέρειες, που υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα, και εφόσον πάντα πληρούν τα κριτήρια, θα υπάρξει υπερδέσμευση από το ΠΑΑ της τάξεως του 10% (αντιστοιχεί σε 24 εκατ. ευρώ), προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Στη σύσκεψη τέθηκαν ακόμα από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών σειρά θεμάτων που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς καθώς και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου με τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Η επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών στο ΥΠΑΑΤ. Ο κ. Αποστόλου συνοδευόταν από τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, κ. κ. Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη.

Ο Β. Αποστόλου

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε: «Είχαμε συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με βασικό σημείο αναφοράς την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Από τη δική μας πλευρά, κάναμε αναλυτική τοποθέτηση πάνω στα μέτρα που ήδη έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, ενώ ενημερώσαμε και για την επόμενη μέρα, με βάση τον σχεδιασμό που έχουμε.

Προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του 2017 να έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων του ΠΑΑ, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ συνολικά.

Μέσα από τη διεξοδική συζήτηση, εκείνο που προέκυψε είναι ότι το κλίμα συνεργασίας που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα πρέπει να το υπηρετήσουμε και στο μέλλον, καθώς η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κοινή στόχευση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και για την κυβέρνηση. Θα έλεγα, επιπλέον, ότι αποτελεί ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή την ώρα, όταν όλοι συμφωνούν πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας περνάει από την αγροτική παραγωγή, από την αγροτική δραστηριότητα».

 Ο Κ. Αγοραστός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός, σημείωσε: «Η σύσκεψη ήταν χρήσιμη και επωφελής για όλους μας. Συζητήσαμε διεξοδικά για όλα τα μέτρα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020. Από το υπουργείο μάς παρουσίασαν ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που καλύπτει όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2017.

Από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών, τονίσαμε για ακόμη μια φορά την κεντρική θέση μας, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα στην υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, από το οποίο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων, δηλαδή ποσό 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κερδίσουμε τον χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής και της εργασίας.

Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο και επαναβεβαιώσαμε σήμερα την κοινή μας βούληση να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον συνάνθρωπό μας και την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας, την τοπική κοινωνία και οικονομία, την αύξηση του εθνικού εισοδήματος μέσω της διασφάλισης και προστασίας των ελληνικών προϊόντων με αυστηρούς ελέγχους.

Συμφωνήσαμε σήμερα να συστήσουμε μια κοινή επιτροπή, που δεν θα είναι μια ακόμη επιτροπή, αλλά μια επιτροπή ουσίας, για να επιλύει με ευελιξία κρίσιμα θέματα, να δίνει δηλαδή λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές σε μεγάλα και μικρότερα προβλήματα».

Τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του, αποφάσισαν ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/4 στα γραφεία της ΕΝΠΕ.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά dbakogiannis

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================