Πατάτα: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Αφίδων-Περονόσπορου-Αλτερναρίωσης

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας Πατάτας για τις Αφίδες, Περονόσπορο, Αλτερναρίωση, εξέδωσε στις 25/4/2017 το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το Δελτίο:

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Χωρίς ιδιαίτερα φυτοπροστατευτικά προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια. Στο πρώιμο τμήμα της Μεσσηνίας ξεκίνησε η συγκομιδή. Στις όψιμες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας οι νεαρές φυτείες βρίσκονται σε στάδιο προσβολής από το παθογόνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, οι μέγιστες θερμοκρασίες βαθμιαία παρουσιάζουν άνοδο. Ο καιρός του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός για την παρουσίαση εκτεταμένων προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου.

Συστάσεις: Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού της ΕΜΥ για την επόμενη εβδομάδα, σε γενικές γραμμές, αναμένεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχοπτώσεις, ενώ θα συνεχίσει η βαθμιαία άνοδος των μεγίστων θερμοκρασιών. Οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου. Να συνεχιστεί η προληπτική προστασία για τον περονόσπορο. Στις όψιμες καλλιέργειες, να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ

Διαπιστώσεις: Παρουσιάστηκαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο με την εμφάνιση των προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του φυτοπροσταστευτικού για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΟΡΙΜΑΙΑ – ΑΦΙΔΕΣ

Διαπιστώσεις: Υπάρχουν λίγες προσβολές από αφίδες οι οποίες ευνοούνται από τις υγρασίες που επικρατούν.

Συστάσεις: Όπου απαιτείται να εφαρμοστούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα σκευάσματα του έτους 2017 (έκδοση 21/02/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Να τηρούνται αυστηρά τα όρια αποστάσεως από την συγκομιδή.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Ελιά: Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τον Πυρηνοτρήτη Νο5/2020

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας της Ελιάς, εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού …

==============================================