Χ. Κασίμης: Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα Μέτρα του ΠΑΑ

Την αναγκαιότητα της στροφής σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα επενδύει στην ποιότητα και την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων και τη σημαντικότητα του ρόλου του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην προσπάθεια αυτή, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κασίμης παρευρέθηκε στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής «Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή Αγρανάπαυση;», στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα της στροφής σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα επενδύει στην ποιότητα και την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων -εκεί που βρίσκεται το συγκριτικό μας πλεονέκτημα- και τη σημαντικότητα του ρόλου του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην προσπάθεια αυτή.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγρο-διατροφικό μοντέλο και ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους αυτής της προσπάθειας. Εξειδίκευσε τις ακόλουθες πέντε βασικές επιχειρησιακές προτεραιότητες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα σταδιακό μετασχηματισμό το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της γεωργίας:

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενή τομέα.
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση της αξίας αλυσίδας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και αντιμετώπιση ή/και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές.

Στη βάση των παραπάνω, έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες, αφενός μεν για την ένταξη και πληρωμή των επενδυτικών έργων ανειλημμένων υποχρεώσεων στη νέα προγραμματική περίοδο, αφετέρου δε για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των επενδυτικών μέτρων και δράσεων του νέου Προγράμματος και την άμεση υλοποίησή τους.

Μέσα από το νέο ΠΑΑ καταδεικνύεται η εμπιστοσύνη στη δυναμική και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, ο οποίος καλείται, σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να πρωτοστατήσει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και κατέληξε πως το νέο ΠΑΑ σε συνδυασμό με τον συνολικότερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και θα θέσουν τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

πηγή: minagric.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================