Καταργείτε το όριο έκτασης για τους Νέους Γεωργούς που λαμβάνουν το πριμ 25%

europe-consilium

Για την κατάργηση του ορίου έκτασης στους Νέους Γεωργούς που πριμοδοτούνται το 25% συζήτησαν στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Θυμίζουμε (δείτε σχετικό άρθρο μας) οτι το πριμ του 25% δικαιούνται όσοι Νέοι Γεωργοί εντάσσονται στο σχετικό καθεστώς και είναι μέχρι 40 ετών. Δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής αυτής ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, π.χ. για το έτος ενίσχυσης 2017 ο Νέος Γεωργός θα πρέπει να έχει υποβάλλει πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2012 ή μεταγενέστερα αυτού. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων από το νέο γεωργό, με αριθμητική τιμή που αντιστοιχεί στο 25% της Μέσης Αξίας των Δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός, χορηγείται μέχρι ανώτατου ορίου 25 δικαιωμάτων και για μέγιστο χρονικό διάστημα πέντε ετών από το έτος έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας του γεωργού.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου τόνισε:

”Για τους Νέους Γεωργούς θεωρούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση του ορίου έκτασης βάση του οποίου χορηγείται το πριμ του 25%, θα βελτίωνε την απορροφητικότητα των πόρων που διατίθενται για το σκοπό αυτό.
Γνωρίζουμε ότι πολλά Κράτη Μέλη είναι θετικά προς την εθελοντική εφαρμογή της έννοιας του ενεργού γεωργού. Εντούτοις λόγω της κριτικής που έχει δεχθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα περιμέναμε στην παρούσα φάση τουλάχιστον, μια τάση αυστηροποίησης και όχι χαλάρωσης των κριτηρίων.

Με δεδομένο ότι την παρούσα χρονική περίοδο τροποποιείται και ο δημοσιονομικός κανονισμός, θα μπορούσε να εξεταστεί η απλούστευση της διαχείρισης του αποθεματικού κρίσης ώστε όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται να μεταφέρεται την επόμενη χρονιά”.

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================