Στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται η Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) για το 2015.
Συγκεκριμένα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειάς μας διαμορφώθηκε μόλις στο 50% του μέσου κοινοτικού όρου. “Φτωχότερες στο νήμα” όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο η περιφέρεια της Ηπείρου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 48%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως η φτωχότερη των φτωχών στέφεται η περιφέρεια Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας με ΑΕΠ 29% του κοινοτικού μέσου όρου.
Να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί μια περιφέρεια “φτωχή” πρέπει το ΑΕΠ της να διαμορφωθεί κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου. 11 από τις 13 Ελληνικές περιφέρειες βρέθηκαν σε αυτή την κατηγορία. Μόνο η Αττική (93%) και η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (76%) “πέρασαν” την βάση.
Πλουσιότεροι έναντι όλων, το κέντρο(City) του Λονδίνου (580%), το Λουξεμβούργο(264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αναφέρονται στο 2015. Αν αναλογιστούμε ότι για το 2016 στην ΕΕ είχαμε μέση αύξηση του ΑΕΠ 1,9%, με τις φτωχότερες χώρες (λ.χ Βουλγαρία) να υπεραποδίδουν, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα είχαμε ελαφριά ύφεση αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο ζοφερή.
Ο όρος “Βουλγαροποίηση” που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ότι οδηγούμαστε στην ανέχεια δεν είναι πλέον δόκιμος αφού υφίστανται περιφέρειες της Βουλγαρίας με υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειάς μας.