EUROSTAT: Στους πρωταθλητές φτώχιας η Δυτική Ελλάδα

Στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται η Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) για το 2015.

Συγκεκριμένα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειάς μας διαμορφώθηκε μόλις στο 50% του μέσου κοινοτικού όρου. “Φτωχότερες στο νήμα” όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο η περιφέρεια της Ηπείρου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 48%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως η φτωχότερη των φτωχών στέφεται η περιφέρεια Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας με ΑΕΠ 29% του κοινοτικού μέσου όρου.

Να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί μια περιφέρεια “φτωχή” πρέπει το ΑΕΠ της να διαμορφωθεί κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου. 11 από τις 13 Ελληνικές περιφέρειες βρέθηκαν σε αυτή την κατηγορία. Μόνο η Αττική (93%) και η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (76%) “πέρασαν” την βάση.

Πλουσιότεροι έναντι όλων, το κέντρο(City) του Λονδίνου (580%), το Λουξεμβούργο(264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αναφέρονται στο 2015. Αν αναλογιστούμε ότι για το 2016 στην ΕΕ είχαμε μέση αύξηση του ΑΕΠ 1,9%, με τις φτωχότερες χώρες (λ.χ Βουλγαρία) να υπεραποδίδουν, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα είχαμε ελαφριά ύφεση αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο ζοφερή.

Ο όρος “Βουλγαροποίηση” που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ότι οδηγούμαστε στην ανέχεια δεν είναι πλέον δόκιμος αφού υφίστανται περιφέρειες της Βουλγαρίας με υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειάς μας.

 

 

Σχετικά THEODORE ZAFIRIOU

Εξέτασε επίσης

Ένωση Μεσολογγίου: Ξεκίνησε η παραλαβή Τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας »Η Ένωση», σας ενημερώνει ότι παραλαμβάνει Τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ, …

==============================================