Χ. Κασίμης: Οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ στον διάλογο για την νέα ΚΑΠ του 2020

kassimis-kap-2020Τις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ στον διάλογο για την νέα ΚΑΠ του 2020, παρουσίασε σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Ο Χαράλαμπος Κασίμης δίνει απαντήσεις στις συζητήσεις που διεξάγονται για την απλοποίηση της ΚΑΠ, τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, τους βοσκοτόπους, τον ορισμό του ενεργού αγρότη, τις καινοτομίες και το σύστημα παροχής συμβούλων.

Στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, όλες οι χώρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 2 ερωτήματα: Πώς βλέπουν τις προτεραιότητες της ΚΑΠ και αν πρέπει να αλλάξει η κατανομή των χρημάτων που κατευθύνονται στον πρώτο και στον δεύτερο πυλώνα. Ποιες θέσεις υποστήριξε η Ελλάδα;

Εμείς επιμένουμε ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι και Κοινή και Αγροτική. Σε ό,τι αφορά τους 2 πυλώνες, θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν. Για εμάς, το μεγάλο στοίχημα, με όρους πολιτικής, είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι και ειδικά του δεύτερου πυλώνα. Έτσι, θα υπάρξει μία διαφορετική προσαρμογή, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, με παράλληλη προφανώς ενίσχυση και της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, αλλά και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου.

Υπάρχει κάποια προετοιμασία και σχεδιασμός;

Οργανώνουμε αυτή την προετοιμασία της χώρας μας στη διαβούλευση για την μετά 2020 ΚΑΠ εποχή σε δύο κατευθύνσεις. Καταρχήν, έχουμε ήδη συγκροτήσει μία υπηρεσιακή ομάδα, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή της ΚΑΠ και στη βάση των ευρημάτων θα επεξεργαστεί τις θέσεις μας.

Δεύτερον, αναθέτουμε σε επιστημονική ομάδα την επεξεργασία των θέσεων, των σεναρίων μάλλον, για τα οποία πρέπει να έχουμε επιστημονικά ευρήματα. Με αυτά, θα τροφοδοτούμε μία διαβούλευση που κάνουμε στη χώρα με φορείς του αγροδιατροφικού τομέα, με διεπαγγελματικούς φορείς, αλλά και με τα πολιτικά κόμματα για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Όλη αυτή η διαδρομή πιστεύουμε ότι θα μας εξοπλίσει, ώστε να είμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση προετοιμασμένοι να συμμετάσχουμε στην ευρωπαϊκή διαβούλευση της ΚΑΠ.

Να υποθέσει κάποιος ότι όλα αυτά γίνονται για να υπηρετήσουν κάποιες μεγάλες επιλογές;

Ακριβώς. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό που προαναφέραμε. Το 2ο έχει να κάνει με κάτι το οποίο έχουμε διαπιστώσει και συνομολογούμε όλοι: Την άνιση κατανομή των δικαιωμάτων, που ουσιαστικά γίνεται απαγορευτική για ορισμένες κατηγορίες του αγροτικού πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων να μπουν στο γεωργικό επάγγελμα. Θα γίνει προσπάθεια άμβλυνσης κάποιων ανισοτήτων.

Ένα άλλο θέμα το οποίο δουλεύουμε και πριν την αναθεώρηση της ΚΑΠ, είναι το θέμα των βοσκοτόπων και της κατανομής τους. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του ορισμού του βοσκότοπου. Έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα. Όπως φαίνεται, υπάρχει σύγκλιση και με τα πλαίσια του Omnibus στο να το διαχειριστούμε. Φαντάζομαι ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στο 2017. Σημαντικό επίσης θέμα είναι οι Συνδεδεμένες.

Nα σταθούμε στην αναφορά σας για τον Οmnibus. Φαίνεται να υπάρχει μία κινητικότητα. Χαλαρώνει ο όρος του ενεργού αγρότη για παράδειγμα;

Εμείς δεν σταθήκαμε υπέρ της χαλάρωσης του ορισμού του ενεργού αγρότη. Κινητικότητα υπάρχει, αλλά θέλω να θυμίσω ότι η συζήτηση για τον Οmnibus ξεκίνησε με στόχο την απλοποίηση και μετεξελίσσεται σε μία γενικότερη συζήτηση για την αναθεώρηση. Μέσα μπαίνουν θέματα και των βοσκοτόπων και του ορισμού του ενεργού αγρότη και των συνδεδεμένων και άλλα ζητήματα. Η δική μας ενημέρωση είναι ότι τη συζήτηση δυσκολεύει το γεγονός ότι κατατίθενται προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά είναι προτάσεις αναθεώρησης και λιγότερο απλοποίησης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της Επιτροπής λέει ότι θα κλείσει τον Οmnibus εντός του 2017.

Τι σχεδιάζετε για το σύστημα παροχής συμβουλών; Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες αναφορές με τα πιο απίθανα πράγματα. Κάποιος, για παράδειγμα, ανέφερε ότι με το μέτρο θα προσληφθούν λογιστές για να βοηθήσουν τους αγρότες να κρατούν βιβλία.

Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί το μέτρο. Είναι ορισμένα μέτρα, όπως αυτό και της καινοτομίας, τα οποία χρειάζονται πολύ σοβαρή προετοιμασία, γιατί είναι καινούργια, επομένως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μην γίνουν λάθη.

Θέλουμε τις συνδεδεμένες ένα εργαλείο περισσότερο στρατηγικό

Ας αναφερθούμε στις Συνδεδεμένες. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, κατατέθηκε ένα έγγραφο από αρκετές χώρες με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Πού αποσκοπούσατε;

Ουσιαστικά, πιέζουμε την Επιτροπή να δώσει πολύ πιο σαφείς κατευθύνσεις στην εφαρμογή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, γιατί αυτό που παρατηρείται -και τελικά δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του μέτρου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα υποεκτέλεσης, πρόστιμα κ.λπ. Μέσα από αυτή την παρέμβαση, επιδιώκουμε η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. Στη συνέχεια, θέτουμε το ζήτημα αξιοποίησης αυτού του μέτρου για την υποστήριξη περισσότερων στρατηγικών στόχων και όχι μόνο για τις διακυμάνσεις στην παραγωγή και στις τιμές των προϊόντων. Άρα, να είναι ένα εργαλείο περισσότερο στρατηγικό.

Προέρχεστε από τον χώρο τον ακαδημαϊκό, των πανεπιστημίων. Πρόοδος και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διάδοση και ενσωμάτωση των καινοτομιών στην παραγωγή. Τι μέτρα προβλέπονται;

Ένα εργαλείο που έχουμε είναι το μέτρο 16 του ΠΑΑ για την καινοτομία και τη συνεργασία. Όπως ξέρετε, εμείς οι ίδιοι εγκαινιάσαμε μία διαβούλευση, ώστε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να υπηρετήσει και στόχους πολιτικής που συνδέονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η γεωργία και την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνω, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την ίδια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας.

Υπάρχουν σκέψεις, για παράδειγμα, σε άλλα μέτρα πολιτικής, να προκρίνονται οι καινοτόμες επιλογές; Δηλαδή να αποφευχθούν λάθη όπου 2 στα 3 ευρώ των Σχεδίων Βελτίωσης πήγαν στα τρακτέρ;

Αυτή είναι η βούλησή μας, με όρους πολιτικής. Όλα αυτά πρέπει να μεταφραστούν, όπως ξέρετε, σε συγκεκριμένα πράγματα, μέσα στην προκήρυξη του μέτρου. Γιατί, συχνά, η εφαρμογή αποκλίνει από τον σχεδιασμό και τις αρχικές προθέσεις.

πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Οικονόμου: Σε λιγότερο από 1 μήνα η έναρξη του προγράμματος των Αρδευτικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε …

==============================================