Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για το Ελληνικό Βαμβάκι στην Διεθνή αγορά

Ο καιρός για αλλαγές έχει φτάσει, ακόμα και σε παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, όπως το βαμβάκι. Τα ηνία τα οποία κινούν οι παραδοσιακές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βραζιλία, πλέον και η Κίνα) δείχνουν ότι η ποσότητα πλέον δεν παίζει το μόνο ρόλο, αλλά και η ποιότητα στο χρηματιστήριο βάμβακος, είναι κάτι που επηρεάζει όλη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) αποτελούμενη από παραγωγούς και εκκοκκιστές, έχει ως σκοπό να δουλέψει πάνω στις αλλαγές και τις διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε το ελληνικό βαμβάκι να διατηρήσει τα σκήπτρα του και το όνομα του στην παγκόσμια αγορά. Μία αγορά που πλέον ζητάει branding, αυστηρότερα κριτήρια κατηγοριοποίησης, κτλ.

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» στην Κομοτηνή, για τους σκοπούς και τις δράσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, μίλησαν οι κύριοι Ηλίας Κουρούδης και Νίκος Κουρκούτας, μέλη του ΔΟΒ και εκκοκκιστές της περιοχής μας. Την πρώτη ομιλία έκανε ο Γιάννης Παπαδογιάννης, από την HECOT Ελληνική εξαγωγική Βάμβακος Α.Ε., ο οποίος ενημέρωσε το ακροατήριο για την προοπτική της αγοράς βάμβακος με στατιστικά στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και για την πορεία των τιμών και τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές.

Η συμβολή των ποικιλιών στην βελτίωση της καλλιέργειας του βαμβακιού και της ποιότητας της ίνας, ήταν το θέμα του Βασίλη Ανδριώτη, γ.γ. της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Dr. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενου του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, ο οποίος με στατιστικά στοιχεία παρουσίασε μία πτώση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού το οποίο οφείλεται κυρίως στην υπεράρδευση, όπως και άλλους παράγοντες.

Η τέταρτη και τελευταία ενότητα άνηκε αποκλειστικά στον παραγωγό και οι Βασίλης Κάππας, διευθυντής της συνεταιριστικής επιχειρηματικής ανάπτυξης GAIA Επιχειρείν και Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. GAIA Επιχειρείν μίλησαν για τα διαθέσιμα προγράμματα αγροτών στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και για τεχνικές γεωργίας ακριβείας με εφαρμοστικό πεδίο στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Ο Ηλίας Κουρούδης, μέλος της ΔΟΒ, και αρχικός εισηγητής, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος 87,5 fm, στον απόηχο της ημερίδας, σχολίασε σχετικά: «Το συνέδριο πήγε πολύ καλά, και υπήρξε μεγάλη προσέλευση. Θεωρούμε ότι όσα παρουσιάστηκαν και οι ομιλίες που έγιναν είχαν όντως ουσία και από πλέον ετοιμάζουμε ήδη τις επόμενες. Οι συμπολίτες μας αγρότες θέλουν να ενημερωθούν και η αλήθεια είναι πως ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους ομιλητές η παρουσία πολύ νεαρού κόσμου».

Πεποίθηση του κ. Κουρούδη είναι πως «το ελληνικό βαμβάκι θα είχε μέλλον, ακόμα και αν δεν προσαρμοζόμασταν ως παραγόμενο προϊόν. Αν βέβαια θα αξίζει στον παραγωγό να το καλλιεργήσει είναι ένα θέμα. Ίσως είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε ή να ξεκινήσουμε να προχωράμε σε κάποιες αλλαγές οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να το κάνουμε. Σίγουρα δεν είναι αλλαγές που μπορούμε αυτή την στιγμή να τις κατονομάσουμε, είναι περισσότερο κατευθύνσεις και όλα ξεκινάνε από την ενημέρωση, του τι γίνεται στην παγκόσμια αγορά για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και να μην μείνουμε πίσω».

Όσο για το ελληνικό βαμβάκι, αυτό σημειώνει, «πάντα μπορούσε να διατεθεί, δεν έμενε ποτέ αδιάθετο στα ελληνικά εκκοκκιστήρια, το θέμα είναι όταν σε ένα απλά καλό βαμβάκι έχεις περισσότερες χώρες να ανταγωνιστείς, έχοντας ένα πλεονέκτημα ποιοτικό το κάνει πολύ πιο εύκολο να φύγει και γενικά να προτιμηθεί.

Πλέον το σημαντικό θα είναι να αρχίσουμε να κοιτάμε λίγο και την ποιότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την συλλογή στο χωράφι μέχρι και την εκκόκκιση μέχρι και το τελικό προϊόν».

Η ενημέρωση των αγροτών είναι απαραίτητη γι’ αυτό και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), βάζει τον πήχη ψηλά, κάνοντας σχέδια ήδη για την επόμενη χρηστική ημερίδα.

πηγή: xronos.gr

Σχετικά easmn-press

Εξέτασε επίσης

Παράταση για την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς αγροτών

Τρίμηνη παράταση, μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, δόθηκε για την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς …

==============================================